Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
Drożdżówki i słodkie bułeczkiPIECZYWO

Zawijane drożdżówki z kruszonką i lukrem

by Justyna Dragan 15 stycznia 2017
autor Justyna Dragan 15 stycznia 2017

Na zewnątrz kruszonka, w środku kruszonka! Dużo masła, dużo glutenu! Słodkie, puchate i maźnięte z góry białym lukrem. Zawijane jak mało które. Żadna piekarnia by się ich nie powstydziła! Upiecz w domu- ten zapach i smak wynagrodzi wszystko ;). Po więcej inspiracji zajrzyj TUTAJ.


SKŁADNIKI

(na 18 sztuk)

Ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 80 g cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 80 g miękkiego masła

Kruszonka:

  • 120 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 140 g masła, lekko stopionego (kremowego)

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 30 ml mleka lub soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Na początku odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże wkruszyć do miseczki, wsypać 2 łyżeczki cukru, wymieszać, aż drożdże się upłynnią. Wlać 50 ml mleka i wsypać 30 g mąki. Wymieszać do połączenia, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Po tym czasie do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier i mleko, a także wbić jajka i dodać rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać mikserem z hakiem przez kilka- kilkanaście minut, aż stanie się elastyczne i jednolite. Dopiero pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło. Pozostawić w misce na kuchennym blacie na 60 minut przykrywając ściereczką.

Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami na sypką kruszonkę. Schować do lodówki.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na duży prostokąt, wysmarować go lekko stopionym, kremowym masłem (odrobinę masła zostawcie na potem- posmarujemy nim wierzch drożdżówek). Równomiernie posypać kruszonką (również dwie garście kruszonki odłóżcie na bok). Prostokąt zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, pokroić na 18 równych kawałków. Ślimaczki umieścić na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia.

Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Drożdżówki wysmarować resztą masła (wcześniej je stopić) oraz posypać pozostałą kruszonką. Piec w 180 st.C przez 15-20 minut do zarumienienia i wyrośnięcia bułeczek. Upieczone wyjąć i jeszcze gorące przenieść na kratkę do studzenia.

Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem lub sokiem z cytryny do uzyskania gęstego lukru. Polać nim ostudzone drożdżówki. Smacznego!


RADY

  • z przepisu uzyskamy dwie blaszki drożdżówek. Można je piec za jednym razem lub w dwóch turach. Jeśli decydujemy się na ten drugi sposób, to pierwsza blaszka powinna się piec już po 20 minutach od momentu uformowania tak, by druga partia nie przerosła.
  • lukier można przygotować na mleku lub na soku z cytryny. Kwaśna cytryna wprowadzi pyszny kontrast ze słodką kruszonką.
  • jeśli chcecie, prostokąt ciasta można zwinąć wzdłuż krótszego boku i pokroić na ok. 10-12 części. Drożdżówek będzie wtedy mniej, jednak będą większe.

33 komentarze
24
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Ladyfingers- podłużne biszkopty
następny
Tort dla dzieci + 17 urodziny :)

Zobacz również

Piekarnik do zabudowy – jak wybrać? 5 najbardziej...

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper...

Chleb żytni z mielonym kminkiem i miodem

Szybka focaccia

Dyniowe puchate bułki

Grzanki z grillowanym halloumi i guacamole + system...

Drożdżówki z kremem migdałowym i rabarbarem

33 komentarze

Julia Laszuk 15 stycznia 2017 - 11:36

Wyglądają niesamowicie pysznie!
https://jaglusia.wordpress.com/

odpowiedz
Daria 3 lipca 2021 - 12:38

Robię je kolejny raz! Przepyszne! A najlepsze jeszcze ciepłe 😋

odpowiedz
Małgorzata Ś 15 stycznia 2017 - 18:08

To są prawdziwe drożdżówki, a nie sztucznie pompowane wyroby z cukierni 🙂 Bułeczki pierwsza klasa!

https://kulinarnewyskoki.blogspot.com/

odpowiedz
Justyna Dragan 15 stycznia 2017 - 18:28

Bardzo miło mi to słyszeć 🙂

odpowiedz
Edyta 30 marca 2022 - 14:11

Świetny przepis! Drożdzówki wyszły genialne. Polecam z całego serducha!

odpowiedz
Słodkie okruszki 15 stycznia 2017 - 18:32

Pyszne drożdżówki. Oj, ale bym zjadła jutro na śniadanie 🙂

odpowiedz
Marta F 24 kwietnia 2017 - 13:38

Właśnie zrobiłam są przepyszne,będą na pewno często gościć w moim domu. Świetny przepis.POLECAM

odpowiedz
Kasia 18 kwietnia 2020 - 16:40

Czy można dać do nich ser albo jakieś powidło ?

odpowiedz
Justyna Dragan 18 kwietnia 2020 - 17:14

Jasne ☺️

odpowiedz
Anna 20 kwietnia 2020 - 14:21

Czy można zamiast świeżych drożdży użyć suszonych?

odpowiedz
Justyna Dragan 20 kwietnia 2020 - 14:30

Tak, daj ich proszę 2x mniej niż świeżych. Przygotowanie rozczynu nie jest wtedy konieczne 😉

odpowiedz
Anna 23 kwietnia 2020 - 16:56

Wyszły przepyszne! Dzięki!

odpowiedz
Katarzyna 21 kwietnia 2020 - 19:55

Sa przepyszne ! Dzisiaj pieklam , lepszych nie znajdziecie w najlepsze cukierni

odpowiedz
Malgorzata 25 kwietnia 2020 - 16:03

Drożdżówki przepysznie…Super przepis…Dziekuje :)Znów piekę 😁😁😁👍👏

odpowiedz
Justyna Dragan 25 kwietnia 2020 - 22:53

Cieszę się! ☺️

odpowiedz
Magda 1 maja 2020 - 14:57

Dziś piekłam poraz kolejny. Są przepyszne 😊

odpowiedz
Justyna Dragan 1 maja 2020 - 17:39

❤️

odpowiedz
Iza 11 maja 2020 - 16:39

Boskie wyszły! Naprawdę idealne!

odpowiedz
Grażyna 4 czerwca 2020 - 10:14

Justynko, czy można je posypać na wierzchu owocami?

odpowiedz
Justyna Dragan 4 czerwca 2020 - 11:09

Najlepiej przed zwijaniem posypać owocami. Potem pokroić na ślimaczki i piec ❤️

odpowiedz
Ola 9 października 2022 - 10:33

Jeśli chce piec 2 blachy na raz to na termoobiegu czy góra dół?

odpowiedz
AniaM 31 lipca 2020 - 23:49

Pyszne są. Ja zamiast smarować masłem używam tahinu z cukrem. I daję troszkę mniej mleka i masła, bo ciasto mi wychodzi za bardzo klejące. Jutro rano spróbuję z czekoladą 😋

odpowiedz
Beata 12 sierpnia 2020 - 13:45

Czy można jedną część ciasta zamrozić?

odpowiedz
Justyna Dragan 12 sierpnia 2020 - 23:17

Tak, najlepiej zamrozić uformowane bułeczki albo już upieczone 😉

odpowiedz
Marta 30 września 2020 - 15:57

180 stopni termoobieg czy góra dół?

odpowiedz
Justyna Dragan 30 września 2020 - 21:47

góra-dól 😉

odpowiedz
SYLWIA 14 grudnia 2020 - 12:58

Drożdżówki rewelacja! Cała rodzina zgodnie uznała, że najlepsze jakie jedli w życiu:) Przepis świetny, na pewno je jeszcze zrobię 🙂

odpowiedz
Ola 8 stycznia 2021 - 21:32

Czy wiesz moze dlaczego drozdzowki zrobily sie twarde nastepnego dnia?

odpowiedz
Justyna Dragan 9 stycznia 2021 - 18:52

jak je przechowywałaś? 🙂

odpowiedz
Danuta 8 stycznia 2022 - 12:09

Cała rodzinka się w nixh zakochała… Dziś urodziny symka i specjalnie na jego życzenie robimy podwójną porcję – Pychota

odpowiedz
Alicja 21 marca 2022 - 19:25

Właśnie je skończyłam robić… Zjadłam już trzy! Są doskonałe! Trafiłam przypadkowo na ten przepis ale będę testować kolejne:)

odpowiedz
Aleksandra 24 czerwca 2022 - 17:06

Wyszly przepyszne 🙂 dziekuje za super przepis! Pozdrawiam serdecznie

odpowiedz
Bartłomiej 10 marca 2023 - 08:46

Drożdżóweczki wyszły wyborne !! przepis zapisany i będzie robione częściej.
Bardzo dziękuje i polecam

odpowiedz

Skomentuj Edyta Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK “Świąteczne wypiekanie. Część II”

Popularne

  • 1

    Tortilla z jajecznicą i awokado

  • 2

    Pączki pistacjowe

  • 3

    Ebook “Świąteczne wypiekanie. Część II”

  • 4

    Piekarnik do zabudowy – jak wybrać? 5 najbardziej przydatnych funkcji.

  • 5

    Bułeczki bao z grillowanym halloumi, guacamole i warzywami

  • 6

    Klasyczny hummus

  • 7

    Sałatka Caprese

  • 8

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 9

    Ciasto Poduszkowiec

  • 10

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 11

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 12

    Sernik creme brulee

  • 13

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 14

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 15

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 16

    Szybka focaccia

  • 17

    Tradycyjne pączki

  • 18

    Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem

  • 19

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 20

    Zawijane drożdżówki z kruszonką i lukrem

Najnowsze komentarze

  • Ola - Dwukolorowe ciasto z twarogiem
  • Roza - Tradycyjne bułki pszenne
  • Weronika - Przekładaniec Agi
  • Monika - Makowa Panienka
  • JolantaW - Domowe mleko owsiane

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny marmolada masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pistacjowe serniczki w szklankach 😎 Kremowa mas Pistacjowe serniczki w szklankach 😎
Kremowa masa serowa, chrupki spód i polewa pistacjowa. Uzależniające 🙃😊

Zapisz ten przepis 🙌👇🏻

Składniki: (na 3 porcje)

Spód:
50 g kruchych ciasteczek
20 g masła, stopionego

Masa serowo-pistacjowa:
300 g tłustego i gęstego twarogu mielonego
150 g słonego serka śmietankowego
50 g miodu
50 g masła pistacjowego @maslove.pl 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa pistacjowa:
20 g masła pistacjowego Maslove
40 g białej czekolady
30 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:
garść posiekanych pistacji

Przygotowanie:

Spód: ciastka pokrusz, wymieszaj z masłem i wysyp do trzech niedużych szklanek lub słoiczków. Całość dociśnij.

Masa serowo-pistacjowa: wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Wyłóż na ciasteczkowe spody.

Polewa pistacjowa: składniki rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Polewą oblej desery. 

Całość posyp posiekanymi pistacjami. Przechowuj w lodówce. Smacznego!

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#sernik#cheesecake#whitechocolate#mango#justynadragan#coffee#kawa#coffeecheesecake#chocolatecheesecake#matcha#matchacheesecake#pistacje#pistachio#współpraca
A było to tak… kręcę dla Was rolkę, po czym A było to tak… kręcę dla Was rolkę, po czym wpada Piter @piotrkravitz i zjada 3/4 tego galette 🤣😂❤️ 

To jest dopiero rekomendacja hehe 😜
Galette to maślane, lekko listkujące ciasto z dodatkiem śmietankowego serka, które upiekłam z sezonowym rabarbarem i płatkami migdałowymi. 
Kocham miłością wielką i piekę (podobnie jak wielu z Was🥰) od dobrych kilku lat! 

Zapisz ten przepis! ❤️👇🏻

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:
✨ 120 g zimnego masła
✨ 160 g maki pszennej + odrobina do podsypania
✨ 30 g cukru
szczypta soli
✨ 80 g serka śmietankowego typu Almette 

Nadzienie:
✨ 500 g rabarbaru 
✨ 2 łyżki soku z cytryny
✨ 150 g cukru
✨ 30 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
✨ 1 łyżka mąki migdałowej
✨ 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
✨ 1 łyżka płatków migdałowych
✨ lody waniliowe/śmietankowe 

PRZYGOTOWANIE

➡️ Ciasto kruche: Składniki dokładnie odważyć, umieścić w malakserze/thermomixie i zmiksować do połączenia. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 60 minut.

➡️ Nadzienie: Rabarbar umyć (nie obierać), odciąć końce. Pokroić na 1-2 cm kawałki, wrzucić do miski, zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny. Wymieszać i pozostawić na 30 minut, aż rabarbar puści sok. Po tym czasie dobrze odsączyć. Sok przelać do garnuszka, odstawić na bok. Do rabarbaru wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, by skrobia nie była widoczna.

➡️ Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy 30-32 cm. Na ciasto wysypać łyżkę mąki migdałowej, na to nałożyć rabarbar zostawiając wolne marginesy dookoła. Brzegi zgiąć do środka, docisnąć. Ciasto wraz z papierem przenieść na płaską blaszkę, wstawić do lodówki na 40-60 minut.

➡️ Brzegi ciasta wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać płatkami migdałowymi. Piec w 200 st.C przez 35-40 minut do ładnego koloru.

➡️ Sok pozostały w garnuszku po odsączeniu rabarbaru zagotować na średniej mocy palnika, by zgęstniał. Zdjąć i przestudzić.

➡️ Upieczone galette wyjąć z piekarnika, polać odrobiną gęstego syropu. Podawać z lodami. Smacznego!

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#galette#rabarbar
Brownie z masłem orzechowym 🙌 Przypominam Wam Brownie z masłem orzechowym 🙌
Przypominam Wam też przepis! Warto zapisać i upiec na weekend 😁

SKŁADNIKI

Brownie:
150 g masła
200 g czekolady gorzkiej
3 duże jajka
200 g cukru
większa szczypta soli
90 g mąki pszennej

Dodatkowo:
2-3 łyżki masła orzechowego 100% (czysty skład, płynna konsystencja, polecam @maslove.pl :))
sól- ilość wedle upodobań

PRZYGOTOWANIE

Brownie: masło stopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Wrzucić posiekaną gorzką czekoladę, po chwili wymieszać do uzyskania gładkiej błyszczącej polewy. Pozostawić do przestudzenia. Jajka ubić mikserem z cukrem i solą do jasności i puszystości. Strumyczkiem wlewać przestudzoną czekoladową polewę, miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, wymieszać szpatułką do połączenia.
Czekoladowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Na wierzch wyłożyć masło orzechowe, które wcześniej dosolić do smaku. Wykałaczką przemieszać (zrobić esy-floresy). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 25-30 minut, aż na powierzchni utworzy się chrupiąca skorupka. Im krócej będziemy piekli, tym bardziej wilgotne brownie uzyskamy. Wyjąć i wystudzić.

Propozycja podania: polewa z ciemnej czekolady + prażone orzechy laskowe.

#foodblogger#recipe#foodphotography#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#czekolada#justynadragan#brownie
Maliny + biała czekolada Niezawodne połączeni Maliny + biała czekolada 

Niezawodne połączenie 😎
Tu w formie tarty bez pieczenia 🤍
To 1 z 20 przepisów z ebooka „Ciasta i desery bez pieczenia”

Hihi.. cieszę się na sezon truskawkowy, porzeczkowy itd., ale czekam z niecierpliwością na JAGODY! Wy już wiecie, co będzie pieczone 😜😁

#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#strawberries#recipe#cake#gymtime#fit#chocolatecake#chocolate#czekolada
🙌 KAJMAKOWY SERNIK GOTOWANY Z PORZECZKĄ 🙌 🙌 KAJMAKOWY SERNIK GOTOWANY Z PORZECZKĄ 🙌

… czyli trochę o tym, że sernik nie musi być pieczony lub na zimno 😁

Przepis w ebooku „Ciasta i desery bez pieczenia” ❤️ 

‼️ UWAGA ‼️
z kodem: MAJ15
-15% na wszystko w sklepiku 🥰😁
*kod wpisz w koszyku 😘

Link w bio @justyna_dragan

Baaardzo polecam ! 😁😎🙌

#autopromocja#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#cheesecake#chocolatecheesecake
Sezon grillowy trwa! 🥗🫒🫑 Mam dla Ciebie e Sezon grillowy trwa! 🥗🫒🫑
Mam dla Ciebie extra sałatkę na grilla 😎😁
Z tortellini, suszonymi pomidorami @helcompoland , oliwkami i grillowaną papryką. Co więcej, pokusiłam się o przygotowanie do niej domowych grillowanych chlebków 😊🫑 Skuś się przy najbliższej okazji! I pamiętaj - grill to nie tylko kiełbaski 😁

Składniki: (na 3-4 porcje)

Sałatka:
250 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
1 czerwona papryka
7 pomidorów suszonych połówki w oleju @helcompoland
80 g oliwek bez pestek (czarnych i zielonych) 
100 g roszponki
3 łyżki orzechów nerkowca, prażonych i posiekanych

Dressing:
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
przyprawy: sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie

Domowe chlebki z patelni:
250 g mąki pszennej
100 ml letniej wody
80 ml mleka
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano

PRZYGOTOWANIE

1️⃣ Domowe chlebki z patelni: wszystkie składniki umieść w misie miksera, wyrób na jednolite ciasto i odstaw na 60 minut (lub na całą noc w lodówce). Po tym czasie podziel na 4 równe części, rozwałkuj na okrągłe placki podsypując mąką. Smaż na suchej i mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub na grillu) przewracając chlebki co chwilę, by utworzyła się charakterystyczna pusta “kieszonka” w środku. Potrwa to kilka minut, chlebki urosną i się zarumienią.

2️⃣ Sałatka: tortellini ugotuj w osolonej wrzącej wodzie, odcedź. Paprykę umyj, pokrój w kostkę, grilluj na patelni z odrobiną oliwy, następnie przypraw solą i pieprzem. Wystudź. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wyłóż na talerze lub do półmisków.

3️⃣ Dressing: składniki wymieszaj w misce. Spróbuj sosu i ewentualnie dopraw wedle uznania. Polej sałatkę, podawaj z grillowanym chlebkiem. Smacznego!

Rady:
- do sałatki możesz wykorzystać również kapary, które znajdziesz w słoiczku,
- dla podkręcenia smaku zetrzyj na górę sałatki dobrej jakości parmezan.

#helcom #współpraca #pomidorysuszone @zyciemasmak_tasteoflife 

#justynadragan#foodphotography#foodblogger#food#salad#driedtomatoes#grill#sałatka#tortellini#pasta#pepper#bread#pity#yummy#foodinsta#dinner#lunch
☀️💦🇪🇸 Orki z MAJorki ☀️💦🇪🇸
@gregklukowski @yetkayetkowska ❤️☀️🍊

#majorka#spain#mallorca#hiszpania#vacation#polishgirl#photos#lifestyle#poland#friends
🇮🇹🍕☀️ #italy #milano#włochy#mediola 🇮🇹🍕☀️ #italy

#milano#włochy#mediolan#vacation#polishgirl#photos#lifestyle#poland
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT