Zrobienie polewy nie jest trudne… wystarczy, że czekoladę z masłem lub kremówką rozpuścimy w kąpieli wodnej, przestudzimy i rozprowadzimy po cieście. No dobrze, ale co w przypadku, gdy nie mamy czekolady? Czy można zrobić czekoladową polewę bez tabliczki czekolady? Oczywiście, że tak! Poniżej sprawdzony przepis na idealną miękką polewę z czterech składników.
SKŁADNIKI
- 50 ml mleka
- 70 g cukru pudru
- 100 g masła
- 25 g naturalnego ciemnego kakao
PRZYGOTOWANIE
Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia, wmieszać przesiane gorzkie kakao. W razie potrzeby przetrzeć polewę przez sitko, by pozbyć się grudek. I już! Aksamitna polewa czekoladowa idealna do ciast gotowa! :). Podczas studzenia gęstnieje, a po schłodzenia zastyga. Smacznego!
A poniżej polewa gęstniejąca…
11 komentarzy
moja ulubiona
Kocham takie polewy. Mogłabym zjeść ją całą łyżką. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Muszę przyznać, ze faktycznie idealna…:) wszystkie moje przepisy na polewy lecą do kosza ! Twoja jest najlepsza !!!! dzięki za przepis.
Cieszę się ogromnie 🙂
Taką polewę to ja rozumiem, bez margaryn i żelatyny 🙂
Wyszła przepysznie, dziękuje za przepis 🙂
Wspaniała, stąd też moje pytanie: czy tą polewą – masą można smarować wafle,na tzw. pischinger.
Maria
Nie próbowałam, ale myślę, że tak 🙂
[…] polewa czekoladowa z tego PRZEPISU […]
[…] cukier puder do oprószenia lub polewa czekoladowa […]
[…] propozycja II- domowa, z kakao […]