Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
Naleśniki i placuszkiTorty

Naleśnikowy tort czekoladowy+ Podsumowanie roku

by Justyna Dragan 24 czerwca 2016
autor Justyna Dragan 24 czerwca 2016
 
Dzisiaj wyjątkowy dzień! Dokładnie rok minął od założenia bloga 🙂 Urodziny nie mogą się odbyć bez tortu, więc przygotowałam dla Was coś nietypowego… czekoladowy tort z naleśników. Rzecz jest banalnie prosta- smażycie naleśniki, po czym przekładacie je pysznym, czekoladowym kremem tworząc torcik. Wierzch polewacie polewą i dekorujecie czekoladą, wafelkami itp. Po przekrojeniu tort przypomina trochę Ciasto Marlenkę, gdyż tak jak ona ma mnóstwo warstw, które prezentują się znakomicie! To, jak wysoki będzie Wasz torcik, zależy od wielkości patelni, na które będziecie smażyć naleśniki. Ja smażyłam na patelni o średnicy 20 cm, z której wyszło mi 15 naleśników. 

Oprócz przepisu przygotowałam dzisiaj również małe podsumowanie roku z Nastoletnimi. Jak to się wszystko zaczęło, co działo się przez ten cały rok, masa wspomnień, podziękowań, plany na przyszłość i wiele innych… wszystko to znajdziecie pod przepisem. Zapraszam do lektury i zachęcam do podzielenia się w komentarzu jakimś wspomnienia z tego roku. Może przepis, który utkwił Wam w pamięci, lub jakiś wpis, zdjęcie lub wydarzenie z Nastoletnich?
 
 
Składniki: (na tort o średnicy ok. 20  cm)
 
Naleśniki:
3 jajka
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 szkl zimnego mleka
1 szkl zimnej wody mineralnej
285 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżki oleju+ olej do smażenia
 
Krem czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady
100 g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
1 kopiasta łyżka kakao
250 g śmietany kremówki 30%
100 g serka mascarpone
 
 Polewa czekoladowa:
2 łyżki mleka


2 łyżki masła


 2 łyżki cukru pudru



2 łyżki kakao





 


 

 Dodatkowo:

 



kostki czekolady, pokrojone wafelki czekoladowe itp. do dekoracji


 


  
 
Przygotowanie:
 
 
Naleśniki: Jajka wbić do miski i ubijać ok. 5 min, aż będą jasne i puszyste. Następnie wsypać cukier, sól oraz wlać mleko, wodę i olej. Wszystko zmiksować przez około 1 minutkę. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i krótko zmiksować. Na powierzchni masy powinny pojawić się bąbelki, a sama masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe włożyć do lodówki na 60 minut (można pozostawić na całą noc, a rano tylko usmażyć naleśniki).
 
 
 
Po tym czasie patelnię o średnicy ok. 20 cm (lub mniejszej, wtedy naleśników wyjdzie więcej i tort będzie wyższy) rozgrzać z niewielką ilością oleju. Ciasto wyjąć z lodówki i dobrze wymieszać (podczas chłodzenia może się rozwarstwić). Porcje wylewać na patelnie i przechylając ją we wszystkie strony dobrze rozprowadzić po całej jej powierzchni. Naleśniki smażyć z obu stron do zarumienienia. Patelnie natłuszczać co jakiś czas, by naleśniki się nie przypalały. Usmażone kłaść na duży talerz, jeden na drugim. Powinniśmy otrzymać mniej więcej 15 naleśników.

 



 


Krem czekoladowy: Czekoladę połamać, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.


Miękkie masło utrzeć do puszystości i jasności, dodając pod koniec cukier puder, kakao, ostudzoną czekoladę oraz serek mascarpone.


Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Wmieszać ją do kremu czekoladowego i krótko zmiksować do połączenia składników.
 
Polewa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze wymieszać i odstawić polewę do zgęstnienia.


Naleśniki układać na talerzu lub paterze przekładając je kremem czekoladowym. Wierzch naleśnikowego tortu polać gęstniejącą polewą czekoladową i udekorować kostkami czekolady i posiekanymi wafelkami czekoladowymi, np. Prince Polo. Tort można schłodzić w lodówce (łatwiej się będzie kroi) lub podawać od razu. Ja zrobiłam kilka fotek, pokroiłam i poczęstować rodzinkę 🙂 Smacznego!

 

 
 


 




 
Podsumowanie roku z Nastoletnimi
 
Zacznijmy od samiuśkiego początku, czyli jak to się wszystko tak naprawdę zaczęło…
 
W wieku przedszkolnym i skrawka podstawówki byłam raczej „asystentką” mamy, czasem babci. Lepienie pierogów, oblizywanie resztek kremu z łyżek, kulanie śląskich klusek i pochłanianie wszystkich pyszności to jedne z moich najczęstszych „obowiązków”. Tak było przez dobre kilka lat do momentu, gdy nie naszła mnie ochota zrobić coś całkowicie samemu, bez niczyjej pomocy.
No i się zaczęło: pierwsze ciasto z jabłkami z przepisu babci, małe kakaowe ciasteczka, które często przypalałam, wymyślne obiady o dziwnych połączeniach smakowych, w końcu pierwszy rosół, pierwsze kotlety z kurczaka, pierwsze zakalce i gumowate ciasta. Pierwszy tort o smaku Rafaello z okazji Dnia Taty, później kolejne torty (już bardziej apetyczne). I tak by można pisać i pisać…
 
Gdy zdałam sobie sprawę, że to, co robię, jest nawet smaczne, postanowiłam fotografować swoje wypieki. Co mi szkodzi! Tym samym rozpoczął się kolejny etap mojej kulinarnej przygody. Kolejna pasja- fotografia! Na początku zdjęcia rozmazane, kompletnie nieprzemyślane i co chyba najgorsze- robione często przy sztucznym świetle zwykłą komórką. Poniżej mały kolaż zdjęć z tamtego okresu. Teraz nie mogę na nie patrzeć… 😀
 
 
I tak przez jakieś 2-3 lata. Po upływie tych kilku lat miałam już masę zdjęć, które pomału nie mieściły się w komórce, a na komputerze też było ich już od groma. Wtedy naszła mnie myśl, by posunąć się o krok dalej i zacząć robić coś z taką ilością zdjęć. Zrodził się pomysł, by dzielić się swoimi zdjęciami oraz wypróbowanymi przepisami z innymi ludźmi.
I tak w styczniu 2015 r. założyłam konto na serwisie Gotujmy.pl, a kilka dni później również na Przyślij Przepis. Gazetki PP mam do dziś w swoim pokoju. Gdy byłam mała, mama często je kupowała i odkładała w jedno miejsce. Teraz wszystkie leżą na półce w moim pokoju. Często z nich korzystam, są świetną inspiracją!
 
 
I tak zaczęła się kolejna ciekawa przygoda, tym razem już w sieci. Posługiwałam się nickiem Akrobatka i tak też byłam kojarzona. Przez ponad rok do tych serwisów dodałam ponad 600 przepisów i trudno mi zliczyć ile zdjęć. Wtedy również zaczęłam oswajać się z komentarzami innych, ich pozytywnymi, jak i negatywnymi opiniami. Cały czas uczyłam się pisać przepisy (wbrew pozorom nie jest to taka prosta sprawa. Nie jest łatwo, przy pomocy słów, wyjaśnić innym, jak coś przygotować, upiec czy ugotować). Zaczęłam również robić coraz to lepsze zdjęcia. Aparat komórkowy zamieniłam na cyfrowy firmy KODAK. Zdjęcia wciąż nie były takie, jakie bym chciała, ale był duży postęp. A że był to cyfrowy aparat, to na początku robiłam zdjęcia z lampą błyskową i w dodatku na zdjęciach widniała data. Jak sobie teraz o tym pomyślę, robi mi się niedobrze 😀 Poniżej kilka zdjęć z tamtego okresu…
 
 
W tym okresie (miałam już jakieś 14 lat) otwarła się kolejna furtka, mianowicie pierwsze konkursy. Takim przełomowym i chyba pierwszym był konkurs zorganizowany na blogu Domowa Cookierenka Agi. Przygotowałam wówczas m.in. Podwójny sernik Oreo (przepis—>klik)
 
http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2015/07/podwojny-sernik-oreo.html
 
oraz Chatkę Baby Jagi (przepis—>klik)
 
http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2015/11/chatka-baby-jagi-chatka-puchatka.html
 
I to właśnie zdjęcie serniczka spodobało się Pani Agnieszce najbardziej i zostało nagrodzone książką oraz cudną formą do pieczenia.
 

 

To był taki przełomowy konkurs, po którym z wielką chęcią brałam udział w innych, odnosząc czasem większe, czasem mniejsze powodzenia.
 
Co mi dają takie konkursy? Przede wszystkim wzbogacają o nowe książki, sprzęty AGD i inne wartościowe rzeczy, które pomagają w realizacji pasji 🙂 Więcej w zakładce Nagrody.
 
I tak zdobywając doświadczenie, wciąż dzieliłam się z innymi swoimi „wypocinami”, na które poświęcałam naprawdę dużo czasu. Już wtedy wiedziałam, że to jest właśnie to, czego cały czas szukałam, coś, co sprawia mi ogromną radość i daję mnóstwo satysfakcji. Jednak po pewnym czasie czynne udzielanie się w serwisach kulinarnych i udział w konkursie już mi nie wystarczało. Odnosiłam potrzebę zrobienia czegoś nowego, czegoś tylko i wyłącznie swojego, czegoś, nad czym będę miała pełną kontrolę. I tak naszła mnie myśl—> BLOG! A wraz z tą myślą ogrom wątpliwości, czy dam radę, czy to w ogóle wypali i czy ktoś będzie chciał czytać takiego bloga…?
 
Dokładnie rok temu (24 czerwca 2015 r.) założyłam moje własne NASTOLETNIE WYPIEKANIE. Miejsce, które miało być przesycone nastoletnią pasją, prowadzone całym serduchem 🙂
 
I TAK TO SIĘ WŁAŚNIE ZACZĘŁO!
Dzisiaj myślę, że to był idealny moment na założenie swojego bloga. Cieszę się, że podjęłam taką decyzję i ani w jednym procencie tego nie żałuję!
 
 
Małe i większe sukcesy i porażki, czyli co się działo przez ten cały rok- ROK Z NASTOLETNIMI WYPIEKAMI <3
 
Już na początku napiszę, że kilka dni po założeniu bloga zmieniłam swój cyfrowy aparat na lustrzankę firmy Sony mojej mamy, która po pewnym czasie mi ją podarowała (przynajmniej mam taką nadzieję). Jakość zdjęć znacznie się polepszyła, a ja w fotografię kulinarną wciągnęłam się tak jak w pieczenie! Czytałam, przeglądałam, pytałam i wciąż szukałam odpowiedzi i porad dotyczących fotografii. Tak jest zresztą do teraz 🙂 Do dziś uczę się i dążę do tego, by zdjęcia w pełni spełniały moje oczekiwania.
 
Gdy założyłam bloga, niemal od razu otrzymałam OGROMNE wsparcie od innych blogerów. Muszę tu wspomnieć o Adamie z bloga Parowar Faceta, który uświadomił mi m.in. że postów nie wrzuca się od razu wszystkich :D, polecił mi również wiele serwisów, które pomogły w rozpowszechnieniu bloga. Adamie, dziękuję za wszystkie cenne rady.
 
Już w pierwszym dniu na blogu pojawiło się kilka przepisów. Pierwszym przepisem na Nastoletnich był przepis na Torcik Wuzetka (przepis—>klik). Tak jak większość pierwszych przepisów, nie cieszył się on dużym zainteresowaniem (tak… początki nie były łatwe ;))
 
http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2015/06/torcik-wuzetka.html
 
I tak pomalutku mój mały „biznes” się rozkręcał. Codziennie bloga odwiedzało coraz więcej osób, a liczba Like’ów na fanpagu z dnia na dzień wzrastała. Pojawiały się również pierwsze komentarze, pierwsze zdjęcia czytelników i prywatne wiadomości. Dopiszę tutaj, gdyby ktoś miał jeszcze jakieś wątpliwości… wszystko robiłam i nadal robię od A do Z sama: pieczenie, pisanie przepisów, fotografowanie, blogowanie….
 
Mała prośba, gdy przeglądasz czasem bloga pomyśl, ile czasu zajmuje przygotowanie jednego takiego posta, ile godzin trzeba poświęcić by:
– upiec coś dobrego
– zrobić smaczne zdjęcia
– posprzątać po sobie (nie zawsze mi się to udaje…chyba najmniej lubiany przeze mnie punkt :D)
– napisać szczegółowy i jasny przepis
– i opublikować go w ładnym stylu na blogu.
 
Uwierz, że wszystko to robię całą sobą <3 Więc przed napisaniem komentarza typu: „nie wierzę, że bloga prowadzi nastolatka…” zastanów się przez chwilkę czy warto.
Od początku lipca 2015 r. Nastoletnie Wypiekanie możecie znaleźć również na Instagramie. Serdecznie zapraszam do obserwowania! (klik)
https://www.instagram.com/nastoletnie_wypiekanie/
 
Po niecałych dwóch miesiącach prowadzenia bloga, gdy on wzrastał na popularności, zorganizowałam pierwszy konkurs, w którym do wygrania był 3 książki Pawła Kucharskiego „Chleb. Domowa Piekarnia”. Zainteresowanie konkursem przerosło moje najśmielsze oczekiwania. To było naprawdę bardzo miłe doświadczenie!
 
 
Zaczęłam udzielać się również w wielu grupach kulinarnych. Na szczególną uwagę zasługuje grupa „Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta“, gdzie do dziś spotykam się z wieloma miłymi opiniami, przydatnymi poradami i przede wszystkim BARDZO życzliwymi ludźmi (pozdrawiam wszystkie Panie <3).
 
We wrześniu miałam przyjemność być Blogerem Tygodnia na serwisie Gotujmy.pl. Wywiad możecie przeczytać tutaj- klik.
http://gotujmy.pl/bloger-tygodnia-nastoletnie-wypiekanie,artykuly-bloger-tygodnia-artykul,18491.html 
 
W październiku na Nastoletnich opublikowałam przepis na Ciasto Bounty (przepis—>klik). Bardzo długo krążyło w sieci i do dziś jest jednym z najchętniej czytanych przez Was przepisów na moim blogu.
http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2015/10/ciasto-bounty.html
 
Mniej miłym wspomnieniem jest dla mnie przepis na Chlebek Wiedeński (klik), a raczej konflikt, który powstał po jego opublikowaniu. U wielu osób wzbudził on spore kontrowersje typu: nacięłaś go po upieczeniu, nie zrobiłaś go sama itp…
To był jeden z tych momentów, które nie wspominam za dobrze :/ Fajnie, że byli wtedy ludzie, którzy wstawili się za mną i dodali otuchy.
http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2016/01/chleb-wiedenski.html
 
Przez ten cały rok z Nastoletnimi udało mi się wygrać wiele konkursów, a mój przepis (a nawet dwa) zostały opublikowane w magazynie Przyślij Przepis. Gazetki można było kupić w kioskach w okolicach lutego tego roku. Wzięłam również udział w konkursie Blog Roku 2015. Skończyło się bez większych sukcesów, ale kolejne doświadczenie na moim koncie 😉

 

 
 
16 stycznia w moje urodzinki przeżyłam kolejny piękny dzień. Tyle życzeń już dawno nikt mi nie złożył 😀 Opublikowałam wtedy mój pierwszy tort z wykorzystaniem szwajcarskiego kremu (przepis–>klik)
http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2016/01/limonkowy-tort-z-krainy-lodu-ombre-rose.html
 
Jakoś w lutym miałam okazję spełnić jedno ze swoich największych marzeń! Zostałam zaproszona na warsztaty cukiernicze z mistrzem Pawłem Małeckim organizowane w Warszawie. Nie macie pojęcia, jak się cieszyłam! Mimo iż do stolicy mam kawał drogi, byłam w stanie zrobić wszystko, by w tym dniu znaleźć się właśnie tam, by móc poznać innych blogerów i uczyć się od samego Pawła Małeckiego. Jednak po raz kolejny marzenia zniszczył mi mój wiek. Okazało się, że osoby niepełnoletnie niestety nie mogą uczestniczyć w tych warsztatach (prawie w żadnych nie mogą). Było mi wtedy bardzo przykro! Kolejna pewnie niezapomniana przygoda przeleciała mi koło nosa. Obiecałam sobie wtedy, że za te kilka lat, mając już tą 18-stkę, nie odpuszczę… bo przecież marzenia trzeba spełniać!
 
 
Również pod koniec lutego dzięki pomocy Pani Małgosi z bloga Gotowanie i blogowanie, Nastoletnie Wypieki nabrały nowego wyglądu! Babeczka w końcu znikła, a jej miejsce zapełniło się pięknym kolarzem wypieków bloga.
 
 
 
W maju uczestniczyłam w spotkaniu z Kingą Paruzel– uczestniczką i finalistką programu MasterChef. To było niezwykle interesujące spotkanie, a co za tym idzie kolejne doświadczenie i super przygoda.
 
Pod koniec pierwszego roku z Nastoletnimi zorganizowałam urodzinowy konkurs, którego wyniki znajdziecie już na blogu.

 

 
A kilka dni temu ponownie odświeżyłam wygląd bloga. Kilka zdjęć, dwa wyrazy i jaki piękny efekt!
 
 
 
Podsumowując ten rok… bardzo dużo się u mnie zmieniło! Wszystko podporządkowałam Nastoletnim, podkreślam WSZYSTKO. Dzielę się z Wami tym, co wiem, swoimi doświadczeniami, poradami, ale też sukcesami i porażkami. Nastoletnie prowadzę od początku SAMA, nie mając żadnych pomocników (jak często czytam w niektórych komentarzach…)

 

PODZIĘKOWANIA
 
Chciałam podziękować wszystkim, którzy przyczynili się, choć w małym procencie do istnienia bloga.
Największe podziękowania dla moich rodziców, że pozwalają mi codziennie brudzić naszą kuchnię. Z góry przepraszam za wszystkie brudne naczynia, szafki, za okruchy na ziemi, tłuste sztućce i strzaskane talerze 🙂 Dziękuję za cierpliwość i wielokrotne mycie za mnie garów, gdy ja nie zdążam tego robić przed wyjściem do szkoły. A no i dzięki, że jesteście moimi ciągłymi testerami <3
Chciałam również podziękować innym blogerom, którzy od samego początku wspierali mnie i bezinteresownie pomagali…
 
Małgosi z Gotowanie i blogowanie
Adamowi z Parowar Faceta
Pani Marzence z Kulinarna Maniusia
Adrianie z Pora coś zjeść
Pani Małgosi z Igraszki Losu
Dagmarze z Na Ciasteczkowych Papierach
Dziękuję i Wam- wszystkim czytelnikom, którzy codziennie do mnie zaglądacie, za wszystkie Wasze komentarze, uwagi, zdjęcia i opinie. Bez Was nie byłoby tego miejsca!
 
 
Rok z Nastoletnimi w statystykach
 
Łączna liczba wyświetleń bloga: 721222
Liczba komentarzy na blogu: 1197
Liczba osób lubiąca fanpage Nastoletnich na FB: 6016
Liczba przepisów na blogu: ok. 380
 
Teraz z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że był to naprawdę udany rok! Zgadzacie się ze mną??
 
Plany na przyszłość…
 
Planów i marzeń mam mnóstwo! Nie wiem, ile z nich uda mi się zrealizować, ale będę się starać, by codziennie ulepszać Nastoletnie. Mam nadzieję, że mi w tym pomożecie.
Na koniec mam do Was prośbę. Będzie mi bardzo miło, jeśli napiszecie w komentarzu jakieś wspomnienie z Nastoletnimi. Może przepis, który utkwił Wam w pamięci, lub jakiś wpis, zdjęcie lub wydarzenie? A może całkiem coś innego? Podzielcie się tym!
czekolada gorzkaśmietana kremówka
13 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Wyniki konkursu Słodko, Oryginalnie i urodzinowo
następny
Kulki mocy

Zobacz również

Kruchy torcik w kształcie serca

Ebook “Świąteczne wypiekanie”

Egzotyczny torcik musowy

Tort bezowy z mango i kokosem

Tort bezowy Banoffee

Tort bezowy Dacquoise

Szybkie pancakes w zdrowszej wersji

Tort czekoladowy- ciężki i wilgotny

13 komentarzy

Małgorzata Wróblewska - Gotowanie i blogowanie 24 czerwca 2016 - 14:16

Ja tam nadal czekam aż zmienisz tę babeczkę w miniaturce na fb… 😀 <3 <3 <3 I zacznij mi w końcu mówić po imieniu.

odpowiedz
Justyna Dragan 24 czerwca 2016 - 14:30

hah.. tylko nie wiem na co zmienić 😀 Jakieś propozycje?? 😉

odpowiedz
Dagmara W 24 czerwca 2016 - 15:08

Bardzo mi miło, że o mnie wspomniałaś 🙂 Ja to Cię podziwiam, serio. W tym wieku to ja nie myślałam kompletnie o gotowaniu, umiałam zrobić co nieco, ale żeby mnie to interesowało i wciągało to nie. Dopiero jak za mąż wyszłam to się gotować nauczyłam, miałam 10 lat więcej niż Ty teraz 😛 Wciągnęłam się dopiero jakieś 3 lata temu a już niedługo będę miała inne obowiązki na głowie i wymyślanie przepisów zejdzie na dalszy plan.
Tobie życzę kolejnych wielkich i małych sukcesów i spełnienia marzeń nie tylko o warsztatach 🙂 Kto wie gdzie Cię jeszcze zobaczymy… 🙂 Mam nadzieję, że do Ewy W. się już dawno zgłosiłaś 🙂
Pozdrawiam
Daga

odpowiedz
Justyna Dragan 24 czerwca 2016 - 15:39

Nie myslalam o tym 🙂 Bylo by super!! 😛

odpowiedz
Dagmara W 24 czerwca 2016 - 19:20

Koniecznie się zgłoś! To super przygoda 🙂

odpowiedz
Marzena Szkodzińska 24 czerwca 2016 - 16:01

Kochana gratuluję ci wszystkiego co do tej pory osiągnęłaś i dziś wiem, że przed tobą wielkie sukcesy. Najważniejsze w życiu jest to, aby robić to co się kocha i co sprawia najwięcej radości. Ja ci kibicowałam od samego początku i kibicuje nadal. Pamiętam jak wzięłaś udział po raz pierwszy w konkursie u mnie na blogu i potem już zawsze ze mną byłaś. Twoje przepisy są wspaniałe i jesteś bardzo utalentowana. Życzę ci kochanie wszystkiego co sobie wymarzysz, wiem jedno – idź w tym kierunku i nie mów mi Pani – Marzena jestem. Ściskam cię serdecznie 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 24 czerwca 2016 - 16:34

Pamietam ten konkurs 😉 Przyslalam wtedy przepis na pijanego przekladanca 😀 <3
Dziekuje za mile slowa i rowniez pozdrawiam!

odpowiedz
Madlene P 24 czerwca 2016 - 16:47

Kochana, najlepsze życzenia z okazji urodzin bloga! Życzę Ci wieeellluuuuu dalszych sukcesów i tak wspaniałych przepisów! 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 24 czerwca 2016 - 16:54

Dziekuje! <3

odpowiedz
Klaudyna Maciąg 25 czerwca 2016 - 12:12

Jesteś cudowną, bardzo zdolną osobą. Obserwuję Cię niemal od samego początku, bardzo cenię i zachwalam znajomym. Życzę Ci wciąż niegasnącej pasji do tego, co robisz i wielu sukcesów na tym polu.

A jeśli zdążę, dziś przygotuję Twój torcik naleśnikowy, bo wygląda obłędnie!

odpowiedz
Justyna Dragan 25 czerwca 2016 - 12:32

Jest mi niezwykle milo czytac takie komentarze 🙂 Bardzo dziekuje za budujace slowa <3
A torcik polecam i zycze smacznego!
Pozdrawiam 🙂

odpowiedz
Anonimowy 13 lipca 2016 - 14:57

Mi najbardziej utkwił w głowie przepis na ciastka klawisze 🙂 w najbliższej przyszłości muszę go wypróbować. Bardzo podoba mi się Twój blog i mam nadzię, że wiele z tych przepisów wypróbuję 🙂 Oby tak dalej, nigdy się nie poddawaj w tym co robisz! Bardzo Ci dziękuję za te wspaniałe pomysły 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 13 lipca 2016 - 15:06

Ooo Klawisze! Tak to swietne ciasteczka 🙂 Bardzo mi milo, ze blog sie podoba. Dziekuje za budujace slowa i za to ze Jestes <3 Pozdrawiam!

odpowiedz

Skomentuj Anonimowy Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK “Świąteczne wypiekanie. Część II”

Popularne

  • 1

    Tortilla z jajecznicą i awokado

  • 2

    Pączki pistacjowe

  • 3

    Ebook “Świąteczne wypiekanie. Część II”

  • 4

    Piekarnik do zabudowy – jak wybrać? 5 najbardziej przydatnych funkcji.

  • 5

    Bułeczki bao z grillowanym halloumi, guacamole i warzywami

  • 6

    Klasyczny hummus

  • 7

    Sałatka Caprese

  • 8

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 9

    Ciasto Poduszkowiec

  • 10

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 11

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 12

    Sernik creme brulee

  • 13

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 14

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 15

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 16

    Szybka focaccia

  • 17

    Tradycyjne pączki

  • 18

    Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem

  • 19

    Podstawowy chleb pszenny na zakwasie

  • 20

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Najnowsze komentarze

  • Daria - Owsiane ciastka z syropem klonowym
  • M - Pączki pistacjowe
  • Anna - Tort czekoladowy- ciężki i wilgotny
  • Ewa - Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty
  • Edyta - Ciasto czekoladowe z dynią

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny marmolada masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pistacjowe serniczki w szklankach 😎 Kremowa mas Pistacjowe serniczki w szklankach 😎
Kremowa masa serowa, chrupki spód i polewa pistacjowa. Uzależniające 🙃😊

Zapisz ten przepis 🙌👇🏻

Składniki: (na 3 porcje)

Spód:
50 g kruchych ciasteczek
20 g masła, stopionego

Masa serowo-pistacjowa:
300 g tłustego i gęstego twarogu mielonego
150 g słonego serka śmietankowego
50 g miodu
50 g masła pistacjowego @maslove.pl 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa pistacjowa:
20 g masła pistacjowego Maslove
40 g białej czekolady
30 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:
garść posiekanych pistacji

Przygotowanie:

Spód: ciastka pokrusz, wymieszaj z masłem i wysyp do trzech niedużych szklanek lub słoiczków. Całość dociśnij.

Masa serowo-pistacjowa: wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Wyłóż na ciasteczkowe spody.

Polewa pistacjowa: składniki rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Polewą oblej desery. 

Całość posyp posiekanymi pistacjami. Przechowuj w lodówce. Smacznego!

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#sernik#cheesecake#whitechocolate#mango#justynadragan#coffee#kawa#coffeecheesecake#chocolatecheesecake#matcha#matchacheesecake#pistacje#pistachio#współpraca
A było to tak… kręcę dla Was rolkę, po czym A było to tak… kręcę dla Was rolkę, po czym wpada Piter @piotrkravitz i zjada 3/4 tego galette 🤣😂❤️ 

To jest dopiero rekomendacja hehe 😜
Galette to maślane, lekko listkujące ciasto z dodatkiem śmietankowego serka, które upiekłam z sezonowym rabarbarem i płatkami migdałowymi. 
Kocham miłością wielką i piekę (podobnie jak wielu z Was🥰) od dobrych kilku lat! 

Zapisz ten przepis! ❤️👇🏻

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:
✨ 120 g zimnego masła
✨ 160 g maki pszennej + odrobina do podsypania
✨ 30 g cukru
szczypta soli
✨ 80 g serka śmietankowego typu Almette 

Nadzienie:
✨ 500 g rabarbaru 
✨ 2 łyżki soku z cytryny
✨ 150 g cukru
✨ 30 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
✨ 1 łyżka mąki migdałowej
✨ 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
✨ 1 łyżka płatków migdałowych
✨ lody waniliowe/śmietankowe 

PRZYGOTOWANIE

➡️ Ciasto kruche: Składniki dokładnie odważyć, umieścić w malakserze/thermomixie i zmiksować do połączenia. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 60 minut.

➡️ Nadzienie: Rabarbar umyć (nie obierać), odciąć końce. Pokroić na 1-2 cm kawałki, wrzucić do miski, zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny. Wymieszać i pozostawić na 30 minut, aż rabarbar puści sok. Po tym czasie dobrze odsączyć. Sok przelać do garnuszka, odstawić na bok. Do rabarbaru wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, by skrobia nie była widoczna.

➡️ Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy 30-32 cm. Na ciasto wysypać łyżkę mąki migdałowej, na to nałożyć rabarbar zostawiając wolne marginesy dookoła. Brzegi zgiąć do środka, docisnąć. Ciasto wraz z papierem przenieść na płaską blaszkę, wstawić do lodówki na 40-60 minut.

➡️ Brzegi ciasta wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać płatkami migdałowymi. Piec w 200 st.C przez 35-40 minut do ładnego koloru.

➡️ Sok pozostały w garnuszku po odsączeniu rabarbaru zagotować na średniej mocy palnika, by zgęstniał. Zdjąć i przestudzić.

➡️ Upieczone galette wyjąć z piekarnika, polać odrobiną gęstego syropu. Podawać z lodami. Smacznego!

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#galette#rabarbar
Brownie z masłem orzechowym 🙌 Przypominam Wam Brownie z masłem orzechowym 🙌
Przypominam Wam też przepis! Warto zapisać i upiec na weekend 😁

SKŁADNIKI

Brownie:
150 g masła
200 g czekolady gorzkiej
3 duże jajka
200 g cukru
większa szczypta soli
90 g mąki pszennej

Dodatkowo:
2-3 łyżki masła orzechowego 100% (czysty skład, płynna konsystencja, polecam @maslove.pl :))
sól- ilość wedle upodobań

PRZYGOTOWANIE

Brownie: masło stopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Wrzucić posiekaną gorzką czekoladę, po chwili wymieszać do uzyskania gładkiej błyszczącej polewy. Pozostawić do przestudzenia. Jajka ubić mikserem z cukrem i solą do jasności i puszystości. Strumyczkiem wlewać przestudzoną czekoladową polewę, miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, wymieszać szpatułką do połączenia.
Czekoladowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Na wierzch wyłożyć masło orzechowe, które wcześniej dosolić do smaku. Wykałaczką przemieszać (zrobić esy-floresy). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 25-30 minut, aż na powierzchni utworzy się chrupiąca skorupka. Im krócej będziemy piekli, tym bardziej wilgotne brownie uzyskamy. Wyjąć i wystudzić.

Propozycja podania: polewa z ciemnej czekolady + prażone orzechy laskowe.

#foodblogger#recipe#foodphotography#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#czekolada#justynadragan#brownie
Maliny + biała czekolada Niezawodne połączeni Maliny + biała czekolada 

Niezawodne połączenie 😎
Tu w formie tarty bez pieczenia 🤍
To 1 z 20 przepisów z ebooka „Ciasta i desery bez pieczenia”

Hihi.. cieszę się na sezon truskawkowy, porzeczkowy itd., ale czekam z niecierpliwością na JAGODY! Wy już wiecie, co będzie pieczone 😜😁

#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#strawberries#recipe#cake#gymtime#fit#chocolatecake#chocolate#czekolada
🙌 KAJMAKOWY SERNIK GOTOWANY Z PORZECZKĄ 🙌 🙌 KAJMAKOWY SERNIK GOTOWANY Z PORZECZKĄ 🙌

… czyli trochę o tym, że sernik nie musi być pieczony lub na zimno 😁

Przepis w ebooku „Ciasta i desery bez pieczenia” ❤️ 

‼️ UWAGA ‼️
z kodem: MAJ15
-15% na wszystko w sklepiku 🥰😁
*kod wpisz w koszyku 😘

Link w bio @justyna_dragan

Baaardzo polecam ! 😁😎🙌

#autopromocja#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#cheesecake#chocolatecheesecake
Sezon grillowy trwa! 🥗🫒🫑 Mam dla Ciebie e Sezon grillowy trwa! 🥗🫒🫑
Mam dla Ciebie extra sałatkę na grilla 😎😁
Z tortellini, suszonymi pomidorami @helcompoland , oliwkami i grillowaną papryką. Co więcej, pokusiłam się o przygotowanie do niej domowych grillowanych chlebków 😊🫑 Skuś się przy najbliższej okazji! I pamiętaj - grill to nie tylko kiełbaski 😁

Składniki: (na 3-4 porcje)

Sałatka:
250 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
1 czerwona papryka
7 pomidorów suszonych połówki w oleju @helcompoland
80 g oliwek bez pestek (czarnych i zielonych) 
100 g roszponki
3 łyżki orzechów nerkowca, prażonych i posiekanych

Dressing:
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
przyprawy: sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie

Domowe chlebki z patelni:
250 g mąki pszennej
100 ml letniej wody
80 ml mleka
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano

PRZYGOTOWANIE

1️⃣ Domowe chlebki z patelni: wszystkie składniki umieść w misie miksera, wyrób na jednolite ciasto i odstaw na 60 minut (lub na całą noc w lodówce). Po tym czasie podziel na 4 równe części, rozwałkuj na okrągłe placki podsypując mąką. Smaż na suchej i mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub na grillu) przewracając chlebki co chwilę, by utworzyła się charakterystyczna pusta “kieszonka” w środku. Potrwa to kilka minut, chlebki urosną i się zarumienią.

2️⃣ Sałatka: tortellini ugotuj w osolonej wrzącej wodzie, odcedź. Paprykę umyj, pokrój w kostkę, grilluj na patelni z odrobiną oliwy, następnie przypraw solą i pieprzem. Wystudź. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wyłóż na talerze lub do półmisków.

3️⃣ Dressing: składniki wymieszaj w misce. Spróbuj sosu i ewentualnie dopraw wedle uznania. Polej sałatkę, podawaj z grillowanym chlebkiem. Smacznego!

Rady:
- do sałatki możesz wykorzystać również kapary, które znajdziesz w słoiczku,
- dla podkręcenia smaku zetrzyj na górę sałatki dobrej jakości parmezan.

#helcom #współpraca #pomidorysuszone @zyciemasmak_tasteoflife 

#justynadragan#foodphotography#foodblogger#food#salad#driedtomatoes#grill#sałatka#tortellini#pasta#pepper#bread#pity#yummy#foodinsta#dinner#lunch
☀️💦🇪🇸 Orki z MAJorki ☀️💦🇪🇸
@gregklukowski @yetkayetkowska ❤️☀️🍊

#majorka#spain#mallorca#hiszpania#vacation#polishgirl#photos#lifestyle#poland#friends
🇮🇹🍕☀️ #italy #milano#włochy#mediola 🇮🇹🍕☀️ #italy

#milano#włochy#mediolan#vacation#polishgirl#photos#lifestyle#poland
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT