Kulki mocy mają prawdziwą moc! Przygotujemy je z zaledwie kilku składników, które, co więcej, można dowolnie modyfikować według własnych upodobań. Za odpowiednią słodycz odpowiadają daktyle, suszona żurawina, rodzynki lub ich mieszanka. Takie kulki mocy wpasują się do każdego lunchboxu dziecka lub Waszego pudełka z II śniadaniem zabieranego do pracy. Ich ogromną zaletą jest prostota wykonania i minimalna ilość potrzebnego sprzętu. Zasmakuj, nie pożałujesz! 😉
SKŁADNIKI
(na około 15 sztuk)
- 150 g suszonych daktyli bez pestek, suszonej żurawiny lub rodzynek* + wrzątek do zalania
- 100 g orzechów włoskich
- 30 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka naturalnego gorzkiego kakao (10 g)
- posypka: posiekane orzechy, kakao, nasiona chia, starta czekolada, wiórki kokosowe itp.
PRZYGOTOWANIE
Daktyle przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem do pokrycia, przykryć talerzykiem i odstawić na 20 minut. Następnie dokładnie odcisnąć z wody i przełożyć do blendera/malaksera (wody nie wylewać, może się jeszcze przydać). Dodać orzechy włoskie i wiórki kokosowe. Całość zblendować na kleistą masę. Jeśli będzie zbyt sucha- dolać 1-2 łyżki wody pozostałej po moczeniu daktyli. Do masy dodać naturalne kakao i zagnieść ciasto dłonią w kulę. Odrywać kawałki, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć w dowolnej posypce, np. w kakao, startej czekoladzie, nasionach chia lub kokosie. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Smacznego!
RADY
- *można użyć mieszanki daktyl, suszonej żurawiny i rodzynek. U mnie 100 g żurawiny i 50 g daktyli. Podobnie z orzechami- świetnie sprawdzą się również nerkowce lub orzechy laskowe.
- kulki najlepiej formować czystymi wilgotnymi dłońmi.
- jedna kulka mocy (przygotowana z daktyli) ma około 90 kcal.
4 komentarze
Proste i szybkie. Tak lubię 🙂
Super! Szybko i smacznie 🙂
Czy zamiast orzechów włoskich można by użyć migdałów z pestkami słonecznika? :>
Jasne! 😉