3,4K
II miejsce:
III miejsce:
1. Organizatorem konkursu jestem ja- autorka bloga Nastoletnie Wypiekanie.
2. Konkurs trwa od 01.06.16r do 20.06.16r do godziny 23.59.
3. Aby wziąć udział w konkursie, należy wykonać opisane powyżej zadanie konkursowe.
Z okazji tego, że Nastoletnie Wypieki dokładnie 24 czerwca kończyć będą swoje pierwsze urodzinki przygotowałam dla Was urodzinowy konkurs z ciekawymi nagrodami. Ten rok minął mi jak kilka dni! Od momentu założenia bloga dużo się zmieniło, blog codziennie zdobywał nowych czytelników, a ja zaczęłam realizować się w tym, co kocham 🙂 Już we wstępie chciałam Wam bardzo podziękować za cały ten rok i mam nadzieję, że nadal będziecie tu zaglądać.
No dobra… na podsumowania całego roku z Nastoletnimi przyjdzie czas w dniu ich urodzin, a jak na razie zajmijmy się konkursem 😀
Zadanie konkursowe:
Zadania są 3 (dwa obowiązkowe, jeden niekoniecznie)
Aby wziąć udział w konkursie i powalczyć o jedną z trzech nagród lub drobny upominek należy:
1. W komentarzu pod tym wpisem podzielić się przepisem, który będzie odpowiadać tematowi konkursu: „Słodko, Oryginalnie i Urodzinowo”. Właśnie takie mają być Wasze przepisy! Muszą być na słodko, muszą być oryginalne i doskonałe na przyjęcie urodzinowe bloga. Interpretacja tematu dowolna. Czy to będą ciasta, torty, desery czy inne słodkości zależy już tylko od Was 😉
Mile widziane również zdjęcia Waszych wypieków, które przesyłać możecie na adres: akrobatka@spoko.pl w tytule wpisując „KONKURS”. Ze zdjęć utworzę galerię na fanpage’u bloga. Przesłanie zdjęcia nie jest warunkiem koniecznym do udziału w konkursie, ale z chęcią zobaczę, jak prezentuje się dany wypiek. Każdy może przesłać maksymalnie 3 przepisy, każdy w oddzielnym komentarzu, ale wygrać może tylko raz. Pamiętajcie o tytule przepisu i wpisaniu go również w mailu przy wysyłaniu zdjęć (jeśli oczywiście chcecie podzielić się zdjęciem ;D) Nie zapomnijcie się podpisać imieniem, nazwiskiem lub nickiem. Zgłoszony przepis może być już wcześniej przez Was publikowany.
2. Na fanpage’u bloga, w komentarzu pod przypiętym do tablicy postem konkursowym (klik) napiszcie życzenia dla bloga z okazji jego pierwszych urodzin. Liczę na Waszą kreatywność 😉 Życzenia mogą być w postaci kilku zdań, wierszyka, a nawet zdjęcia. Tutaj również macie pełne pole do popisu. Warto wykazać się kreatywnością, gdyż życzenia, które uznam za najlepsze, również zostaną nagrodzone drobnym upominkiem 🙂
3. Ostatnie- trzecie zadanie konkursowe jest nieobowiązkowe, ale na pewno zwiększa szanse na wygraną. Będzie mi bardzo miło, jeśli polubicie fanpage bloga, udostępnić post konkursowy i zaprosić znajomych do polubienia Nastoletnich, jak i do udziału w tym konkursie. Bo przecież im nas więcej, tym lepsza zabawa! 😀
NAGRODY
I miejsce:
-Biała patera o średnicy ok. 16 cm, idealna na babeczki lub małe torty
-Zestaw 6 widelczyków deserowych
– Książka „Zioła w domowej aptece”
– Sól himalajska
– Soja
– i na osłodę kruche ciasteczka z żurawiną, jabłkiem i białą czekoladą 🙂
II miejsce:
-Stylowy słoiczek z uchwytem i słomką
– Foremki do deserów na zimno
-Foremki do kostek lodu
– Łuska gryczana
-Kawa rozpuszczalna Amigos 200 g
– i na osłodę orzeszki laskowe w czekoladzie 🙂
III miejsce:
– Rozkrajacz do jabłek
-Olej konopny 50 ml
-Kawa Tchibo Family 250 g
-Łuska gryczana
– i na osłodę ciastka Dessimo z kremem czekoladowym 🙂
Drobny upominek za najlepsze życzenia:
-obrazek Glaspik z napisem SMILE MORE
-Czekolada mleczna z orzechami laskowymi
– cukierki Toffi mleczne
Dodatkowo wszystkie zwycięskie przepisy osobiście przetestuję i opublikuję na blogu. A zwycięskie życzenia z wielką chęcią wydrukuję i powieszę na swojej ścianie w pokoju. Będą piękną pamiątką! 😉
Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja- autorka bloga Nastoletnie Wypiekanie.
2. Konkurs trwa od 01.06.16r do 20.06.16r do godziny 23.59.
3. Aby wziąć udział w konkursie, należy wykonać opisane powyżej zadanie konkursowe.
Prawidłowe zgłoszenie zawiera:
a) Przepis odpowiadający tematowi konkursu+ ewentualnie zdjęcie wypieku.
b) Życzenia urodzinowego na FB.
c) Polubienie fanpage’u bloga, udostępnienie postu konkursowego i zaproszenie znajomych do polubienia Nastoletnich i do udziału w tym konkursie (nieobowiązkowe).
4. Nagrody w konkursie są trzy+ drobny upominek za najładniejsze, najbardziej pomysłowe i kreatywne życzenia. Zwycięzców wybieram ja, a wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu 24 czerwca, dokładnie w dniu urodzin bloga 🙂 .
5. Laureaci zobowiązani są do przesłania swoich danych adresowych potrzebnych do wysyłki nagrody w ciągu 7 dni od dnia ogłoszenia wyników na adres akrobatka@spoko.pl . Po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie. Wysyłka tylko na terenie RP. Nagrody wyślę w ciągu kilku dni od otrzymania adresu od zwycięzcy.
6. Przesłanie przepisu oraz życzeń jest jednoznaczne z akceptacją powyższego Regulaminu konkursu.
5. Laureaci zobowiązani są do przesłania swoich danych adresowych potrzebnych do wysyłki nagrody w ciągu 7 dni od dnia ogłoszenia wyników na adres akrobatka@spoko.pl . Po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie. Wysyłka tylko na terenie RP. Nagrody wyślę w ciągu kilku dni od otrzymania adresu od zwycięzcy.
6. Przesłanie przepisu oraz życzeń jest jednoznaczne z akceptacją powyższego Regulaminu konkursu.
Mam nadzieję, że będziecie się dobrze bawić 🙂 Przypominam: przepisy przysyłajcie tu- w komentarzu na blogu, a życzenia w komentarzu, ale na FB Nastoletnich.
Czekam na Wasze pyszne przepisy i piękne życzenia. Zaskoczcie mnie! 😀
Czekam na Wasze pyszne przepisy i piękne życzenia. Zaskoczcie mnie! 😀
86 komentarzy
Moja propozycja na konkurs to pyszny orzeźwiający Sernik Nowojorski. I wygląda i smakuje!
Co nam trzeba?
Standardowa tortownica
na spód ciasta:
100 g masła, roztopionego
200 g ciastek maślanych/ petit beurre lub inne
na masę serową:
1 kg twarogu zmielonego -ja kupiłam w wiaderku
150 g cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżeczki soku z cytryny
4 duże jajka
4 żółtka
200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
Polewa śmietanowa
220 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
do ozdoby: kwiatki
Robimy!
Ciastka rozdrabniamy blenderem lub tłuczkiem do mięsa, mieszamy z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
Tortownicę wyściełamy papierem do pieczenia, masę ciasteczkową ładnie wyłożyć na dno, wyrównać i schłodzić pół godziny w lodówce.
Do dużej miski wrzucamy twaróg i dodajemy wszystkie składniki po kolei, cały czas miksując. Miksujemy tak długo, aż masa będzie gładka. I tylko do tego momentu. Dłuższe ubijanie napowietrza sernik, który nam urośnie i potem opadnie.
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Wyrównujemy powierzchnię.
Sernik piecze się w kąpieli wodnej, należy więc zagotować wodę w czajniku.
Formę z sernikiem owijamy do wysokości brzegów folią aluminiową. Będzie to chronić masę przez wodą.
Formę z sernikiem umieszczamy w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wstawiamy formę z sernikiem i pieczemy przez 10 -15 minut.
Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 °C i pieczemy jeszcze około godziny (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
Wyłączamy piekarnik, ale sernik zostawiamy w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie.
Robimy polewę śmietanową: mieszamy śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny.
Smarujemy polewą równo na całej powierzchni.
Schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin.
Możemy ozdobić słodkim kwiatkiem.
Pychotka! Bardzo dziekuje za smakowita propozycje 🙂 Pozdrawiam!
Bardzo mi się podoba regulamin 🙂 Napisany profesjonalnie i zwięźle.
Dziekuje 🙂 Zapraszam do udzialu! 😉
Kwitnący tulipan w tortownicy/kolorowa zebra w keksówce
Bez użycia barwników spożywczych
Potrzeba:
6 jaj
2 szkl cukru
3 szkl mąki
240 ml wody przegotowanej
240 ml oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kiśle: zielony Frugo, owoce leśne, truskawka
Mak
Kakao
Łyżka mąki
Z białek ubijamy sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Potem dodajemy żółtka.
Do powstałej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Następnie na przemian dolewamy po trosze oleju i wody. Gdy wszystko się połączy rozdzielamy ciasto na tyle porcji ile mamy kolorów. Ja ostatnio użyłam kakao, mąki, kiśli: zielonego i owoce leśne które dają jasnofioletowy kolor.
Do porcji dodajemy mniej więcej:
– Do pierwszej 2 łyżki mąki
– Do drugiej 2 łyżki kakao
-Trzecia – dwa kiśle Frugo
-Czwarta – kisiel owoce leśne
Można więcej można mniej kolorów 😉
Na formę wyłożoną papierem wylewamy kolejno na siebie porcję ciasta po 1-2 łyżce (jest trochę zabawy) 😉
Pieczemy 50-60 min w 170st. Można posypać pudrem lub polać lukrem jeśli robimy w keksówce, a jeśli w tortownicy to polecam zrobić bitą śmietanę, do niej dolać tężejącą galaretkę i zmiksować 😉
MMmm. brzmi bardzo ciekawie 🙂 Dziękuję za przepis!
Moja słodka propozycja na konkurs to :
Tarta na spodzie z ciastek maślanych z kremem mascarpone z bananami i kiwi
Składniki:
Spód:
340 g ciastek maślanych
150 g masła
Wierzch:
2 szt kiwi
1 duży banan
250 g mascarpone
250 ml słodkiej śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy, a ciastka rozdrabniamy w robocie kuchennym. Mieszamy jedno z drugim.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
3. Formę (24 cm) smarujemy masłem i na jej dno oraz boki wykładamy ciasteczkową masę, ugniatamy dłonią na jednolitą warstwę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut żeby spód się ładnie przypiekł a nie przypalił.
4. Spód wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
5. W dużej misce ucieramy serek z cukrem, a śmietankę ubijamy. Dodajemy śmietankę do serka i delikatnie ale dokładnie mieszamy wszystko razem. Wstawiamy do lodówki.
6. Kiwi obierami i kroimy na plasterki, tak samo postępujemy z bananem.
7. Na ostudzony spód wykładamy plasterki banana na banana wykładamy krem, na kremie układamy plasterki pokrojonego kiwi.
Cudo! Dziękuję za przepis <3
Widzę słodkości wygrane w konkursie Delikatesów Centrum przydały się teraz do rozdania jak znalazł 🙂
Witam 🙂 No tak. Dlaczegoby sie nie podzielic?? 🙂 Organizatorka konkursu jestem wylacznie ja, nie wspolpracuje z innymi firmami, wiec i nagrody musialam zafundowac sama 🙂 Pozdrawiam!
Przepis nr 2 torcik kinder country
350 ml śmietany 30%
250g mascarpone
250 g herbatników
2 białe czekolady
2 mleczne czekolady
3 szkl płatków nestle kangus + garść do posypania
Białe czekolady rozpuszczalny w wodnej kąpieli i studzimy. 200 ml śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy mascarpone -miksujemy. Podczas miksowania dodajemy jeszcze ostudzoną czekoladę. Na koniec wsypujemy płatki i mieszamy łyżką.
Następnie rozpuścić czekolady mleczne i także ostudzić, pozostałe 150 ml śmietanki dodać do czekolady i mieszać aż się połączą.
Formę wyłożyć papierem(tortownica 21cm),ułożyć herbatniki i wylać jasną masę, na niej położyć kolejną warstwę herbatników i wylać masę ciemną. Na wierzchu posypać resztą płatków.
Wstawić do lodówki na ok. 2-3 h
Juz sobie wyobrazam, jak to smakuje! Dzieki za udzial <3
Moja propozycja konkursowa . Słodka niespodzianka ciasto zrobione ze spodu z czekolady w środku trio ptasiego mleczka na wierzchu truskawki polane galaretka truskawkową .
1 . Składniki:
· 1l śmietany 18%
· 210g cukru
· 5 łyżeczek żelatyny
· skórka otarta z 1 cytryny
· sok z 1 cytryny
· 2 łyżki kakao
· 1 łyżeczka esencji waniliowej
· 1 paczka galaretki truskawkowej
· truskawki
· 3 czekolady mleczne
· 3 łyki mleka
2 . czekoladowy spód : czekolady rozpuścić z mlekiem , miskę odwrócić do góry dnem obłożyć folią aluminiową gdy czekolada przestygnie wyłożyć ją na folię , pozostawić do ostygnięcia .
2 . Ptasie mleczko : Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki zimnej wody. Kiedy żelatyna napęcznieje uzupełnić szklankę wrzącą wodą i dobrze rozmieszać. Letnią żelatynę połączyć ze śmietaną i zmiksować. Śmietanę podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać esencje waniliową, do drugiej kakao, a do trzeciej sok i skórkę z umytej w gorącej wodzie cytryny. Do czekoladowej miseczki wlać kolejno masę waniliową wstawić do zamrażarki następnie warstwa czekoladowa i na koniec cytrynowa , na wierzch ułożyć truskawki i zalać galaretką .
Dzięki za przepis! Interesująca propozycja 😀
Z racji sezonu i wszędobylskich truskawek proponuję przepis na ciasto jogurtowe właśnie z tymi owocami
1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego
3 kubeczki mąki
1 i 1/2 kubeczka cukru(ja daję brązowy)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego
świeże, umyte truskawki bez szypułek
cukier puder do posypania po wierzchu
Do odmierzania składników używaj czystego kubka po jogurcie
Wszystkie składniki oprócz owoców i cukru pudru połącz w misce i dokładnie wymieszaj łyżką(nie miksować!). Nagrzej piekarnik (najlepiej z termoobiegiem) do 180 stopni. Wyłóż średniej wielkości blachę papierem do pieczenia i wypełnij ją ciastem. Na wierzch połóż owoce, miejscem po szypułce do dołu(mogą być lekko oprószone mąką, aby się zbyt mocno nie zapadły). Piecz przez około 35-40 minut, aż patyczek będzie suchy. Na koniec posyp cukrem pudrem.
Delikatne w środku i rozpływające się w ustach. Najlepiej smakuje i pięknie pachnie wyjęte prosto z piekarnika. A chrupiący wierzch idealnie komponuje się z owocami. Pyszne i proste ciasto, wyśmienite do kawy lub herbaty, serdecznie polecam!
Jestem przekonana, że urodzinowi goście będą zachwyceni, dlatego polecam zrobić od razu podwójną porcję wykorzystując 400g jogurtu(duży kubek).
Aleksandra
Smakowity przepis! Dziękuję za udział w konkursie 🙂
Ciasteczka maślane:)
Składniki:
350 g mąki pszennej
180 g schłodzonego masła
200 g brązowego cukru
1 duże jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu wg własnego uznania (najczęściej używam śmietankowego/migdałowego)
szczypta soli
Mąkę, cukier wsypujemy do miski, dodajemy jajka, pokrojone w kostkę masło, ekstrakt i szczyptę soli. Wszystkie składniki wyrabiamy, tak długo aż masa będzie gładka. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie możemy zacząć zabawę z wykrawaniem ciasteczek, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok. 10-12 minut, do momentu aż się zarumienią.
Dziękuję za przepis i piękne zdjęcia!
Podstawa tego wypieku nikomu nie kojarzy się pozytywnie, dlatego najwyższa pora odczarować ciastka z kleiku ryżowego z nadzieniem i udowodnić, że potrafią być pyszne.
160 g kleiku ryżowego, bezsmakowego
2 małe jajka
120 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
gęsty dżem lub konfitura do napełnienia ciastek
Wszystkie składniki oprócz dżemu zagnieść razem aż do połączenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach (ciasteczka trochę urosną). W każdej kulce zrobić dziurkę końcem drewnianej łyżki. Ciastka piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut, do zezłocenia. Dżemem wypełnić po upieczeniu, można je wstawić jeszcze na dwie minuty do gorącego piekarnika, żeby dżem szybciej stężał.
Znikają w mgnieniu oka. Smacznego!
Aleksandra
Kilka dni temu robiłam ciasteczka z kleiku 😉 Właśnie na dniach miałam je publikować na Nastoletnich. Dzięki za przepis!
Tort Marcello
Składniki na ciasto (śr. ok 23cm) :
9 jajek
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
100 g kakao
1 i 1/2 szkl cukru
1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
zapach rumowy
Krem:
2 kostki masła
5 jajek
1 i 1/4 szkl cukru
100 g kakao
Poncz :
1 szkl wódki
1 i 1/2 szkl wody
zapach rumowy
cukier do smaku
Przygotowanie :
Ciasto : Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy kakao, mąkę, proszek i zapach – dokładnie miksujemy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ok 5 łyżek ciasta. Rozsmarowujemy je na cienki placek i pieczemy ok. 10min w 180 st C w dobrze nagrzanym piekarniku. Tak postępujemy z resztą ciasta, aż do skończenia się masy (mi wyszło 11 blatów).
Krem : Do małego garnuszka wlewamy wodę, tak na ok 1/4 wysokości i ją zagotowujemy. Do miski wbijamy jajka. dodajemy cukier i stawiamy ją nad parującym garnuszkiem. Ubijamy jaja nad parą do czasu otrzymania puszystej masy. Gdy będzie już gotowa, odstawiamy masę jajeczną do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy zimną masę jajeczną, za każdym razem dokładanie miksując (pamiętajmy żeby masę kręcić w jedną stronę, wtedy nie powinna nam się zważyć). Na sam koniec dodajemy zapach i kakao.
Przełożenie ciasta : Na paterze kładziemy jeden placek, nasączamy go ponczem, wykładamy część masy, rozsmarowujemy ją i na to kładziemy następny placek, nasączamy, wykładamy masę * , kładziemy 3 placek … i tak do skończenia składników. Resztą kremu smarujemy górę i boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce.
Jest przepyszny i pięknie się prezentuje ! Oczywiście jako dowód wysyłam zdjęcie 🙂
Karolina
Pięknie się prezentuje ten torcik 🙂 Jutro wstawię zdjęcie do galerii. Dziękuję za udział w konkursie!
Witaj 🙂 Jako że uwielbiam ciasta szpinakowe (głównie za kolor ;)), aż 2 moje propozycje na urodzinowe ciasto będą właśnie z tym składnikiem. Zacznę od szpinakowej zebry, która i świetnie smakowała, i cudnie wyglądała, a to wszystko bez barwników 😉
Składniki na tortownicę o śr. 28cm:
Ciasto:
1,5 szkl mąki pszennej
1,5 szkl mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl cukru zwykłego
32g cukru waniliowego
1 szkl oleju
6 jajek
szczypta soli
225g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
kolorowa posypka
dowolne owoce
Przygotowanie:
1. Szpinak rozmrażamy i wykładamy na sitko, odciskamy nadmiar płynu, następnie mieszamy z 1/4 szkl oleju. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier wraz z cukrem waniliowym oraz po kolei żółtka. Na koniec, nadal miksując, wlewamy powoli pozostały olej i ucieramy do połączenia. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy, mieszając całość łyżką. Masę dzielimy na 2 mniej więcej równe części. Do jednej połowy masy dodajemy szpinak z olejem i starannie mieszamy łyżką.
2. Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno tortownicy o średnicy 28cm. Następnie na środek tortownicy nakładamy 2 łyżki jasnego ciasta, na to 2 łyżki zielonego i postępujemy tak aż do wyczerpania obu ciast. Ciasto pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45min. Po upieczeniu zostawiamy je w formie do ostygnięcia; boki ciasta oddzielamy od tortownicy nożem. Wierzch ciasta zdobimy polewą czekoladową oraz np. kolorową posypką i owocami.
Smacznego!
Świetny przepis! Dziękuję za udział w konkursie 🙂
Jak urodziny, to bez tortu się nie obejdzie 🙂 Jaki będzie najlepszy? Taki, który oczaruje gości najpierw kolorami, a potem smakiem! Ten tort piekłam na swoje urodziny i zaręczam, że jest w stanie zrobić wrażenie 😉
Leśny tort z kremem jagodowym
Składniki na tortownicę o śr. 28cm:
Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl cukru zwykłego
1 cukier waniliowy
1 szkl oleju
6 jajek
450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
Masa jagodowa:
750ml śmietany 30%
500g serka Mascarpone
1 szkl cukru pudru
2 galaretki jagodowe Winiary po 44g
1 i 3/4 szkl leśnych jagód
Dodatkowo:
2 galaretki jagodowe (lub o smaku owoców leśnych) po 44g
jagody do dekoracji tortu
Przygotowanie:
1. Ciasto: szpinak rozmrażamy i wykładamy na sitko, by odcisnąć nadmiar wody, następnie mieszamy z połową oleju. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier wraz z cukrem waniliowym oraz po kolei żółtka. Na koniec, nadal miksując, wlewamy powoli pozostały olej i ucieramy do połączenia. Mąki mieszamy i przesiewamy z proszkiem do pieczenia, porcjami dodajemy do masy i mieszamy całość łyżką. Na koniec dodajemy szpinak z olejem i również mieszamy łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno tortownicy o śr. 28cm, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 40min w temp. 180ºC. Gdy ciasto ostygnie, wyjmujemy je z formy i kroimy na 3 blaty. Ścinamy wierzch górnego blatu i zachowujemy.
2. Masa jagodowa: 2 galaretki jagodowe rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w niedużą kostkę. 2 pozostałe galaretki jagodowe rozpuszczamy w niepełnej szklance gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia (uwaga, szybko tężeje!). Jagody rozdrabniamy blenderem. Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy mikserem na sztywno. W osobnym naczyniu miksujemy serki Mascarpone z cukrem pudrem, następnie dodajemy je do śmietany i krótko miksujemy. Później wlewamy tężejące galaretki jagodowe, dodajemy rozdrobnione jagody i krótko miksujemy całość do połączenia. Część masy odkładamy do dekoracji tortu, do reszty dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę jagodową i mieszamy masę łyżką, po czym odkładamy ją do lodówki na 15 – 20 minut.
3. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy jagodowej, przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy. Wyrównujemy i przykrywamy trzecim blatem. Boki tortu smarujemy odłożoną wcześniej masą, na wierzchu można zrobić dowolne dekoracje za pomocą szprycy. Odłożony wcześniej ścięty wierzch górnego blatu kruszymy na wierzch tortu, zdobimy jagodami. Tuż przed podaniem tort można ozdobić liśćmi, np. jeżyn. Tort przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Słodko, oryginalnie i urodzinowo! Dziękuję za wszystkie przepisy i smakowite zdjęcia 🙂
Coś oryginalnego? Hmmm… może trochę inna karpatka? Zamiast jasnych blatów i białego kremu proponuję czekoladowe ciasto z lekko kawowym nadzieniem 🙂
Czekoladowa karpatka z kawowym kremem
Składniki:
Ciasto:
150g margaryny
1 szkl wody
1 niepełna szkl mąki pszennej
2 – 3 łyżki ciemnego kakao
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Krem:
3 szkl mleka
3/4 szkl cukru zwykłego
2 żółtka
4 czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
4 czubate łyżki stołowe mąki pszennej
1 cukier waniliowy
3/4 kostki masła
6 łyżek kawy Cappuccino o dowolnym smaku (np. czekoladowym)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ciasto: wodę i margarynę umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę przesianą z kakao i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie stawiamy z powrotem na malutkim ogniu i gotujemy ok. 5 – 7 minut, mieszając – ciasto ma odchodzić od garnka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując, następnie szczyptę soli i odrobinę proszku do pieczenia. Ucieramy do połączenia. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Wykładamy papierem do pieczenia 2 blachy o wym. 24x38cm i do każdej przekładamy jedną część ciasta. Rozprowadzamy je w blachach nożem. Ciasto gotowe do pieczenia leciutko skrapiamy wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC i wkładamy ciasto; po 10 minutach zmniejszamy temp. do 180ºC i pieczemy dalsze 20 – 25 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe blaty odstawiamy do ostudzenia.
2. Krem: 2 szkl mleka zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozprowadzamy cukry, mąki i żółtka (najlepiej wymieszać mikserem) i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy do białości, po chwili wsypujemy kawę rozpuszczalną i Cappuccino, ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy całość do gładkości. Krem wstawiamy do lodówki na ok. 20 min. Schłodzony wykładamy na pierwszy blat ciasta, przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki; najlepiej je kroić po kilku godzinach chłodzenia. Przed podaniem obficie oprószamy ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Bardzo oryginalnie! I jak musi smakować 😀
Muffinki brownie z truskawką
pyszne, wilgotne z chrupiącym wierzchem. I ten smak czekolady…
bajka!
Co nam trzeba?
12 papilotek
ja używam formy do muffinek
300 g czekolady-ja użyłam mlecznej
80 g masła
2 duże jajka
80g cukru
150g mąki pszennej-ja użyłam tortowej
kilka truskawek
Robimy!
220 g czekolady łamiemy i w kąpieli wodnej roztapiamy z masłem. Studzimy.
Pozostałą czekoladę siekamy na grube kawałki.
Jajka i cukier ubiłam mikserem na puszysto.
Do tego dodałam moją czekoladę z masłem-już przestudzoną.. Miksujemy chwilkę do połączenia składników.
Następnie dodajemy czekoladę i już mieszamy tylko łyżkę.
Papilotki umieszczamy w blaszce na muffinki.
Do każdej nakładamy łyżką ciasto-mniej więcej po 2 łyżki wychodzi do każdej.
Nagrzewamy piekarnik i pieczemy około 25 minut w 18o stopniach. Nie dłużej!
Muffinki mają być chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku.
Studzimy, ozdabiamy plasterkami truskawki i pochłaniamy!
Pychota!!!!
Kinga Latosińska 🙂
Pychota! 😀
Pod moją drugą propozycją, tak jak w pierwszym przypadku będzie tort. Poprzedni był czekoladowy, a teraz proponuję coś lekkiego, a zarazem nieziemsko pysznego ! 🙂
Tort Pavlova z wiśniami
2 bezy:
8 białek
300 g drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem :
400ml śmietanki 30 lub 36%
2 śmietan – fixy
skórka starta z cytryny
2 łyżki cukru pudru
Frużelina wiśniowa:
250g mrożonych lub świeżych wiśni
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
1/2 szkl cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Beza : Płaską, dużą blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia na którym rysujemy 2 okręgi – jeden mniejszy, drugi większy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy cukier, ciągle ucierając mikserem białka. Dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
Ubitą pianę wykładamy na dwa narysowane okręgi, wyrównując boki bezy ku górze. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i wkładamy blaszkę, pieczemy w tej temperaturze 5 min, a następnie zmniejszamy temp do 140st C i suszymy bezę 75 – 80min. (jeżli bardzo będzie nam się przypiekała, możemy zmniejszyć jeszcze temp. do 120). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezę do całkowitego ostudzenia.
Krem : Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy śmietan – fixy, cukier puder i skórkę otartą z cytryny.
Frużelina : Wiśnie przekładamy do garnuszka, wsypujemy cukier i trzymamy na ogniu do chwili aż cukier się całkowicie rozpuści (wiśnie puszczą sporo soku). Dodać wymieszaną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.
Większą bezę układamy na paterze, wykładamy większą część śmietanki, kładziemy mniejszą bezę, na to wykładamy pozostałą śmietanę i na wierzch wykładamy wiśniową frużelinę.
Karolina
Ps. Zdjęcie już wysyłam na maila ! 🙂
Wygląda nieziemsko! 😉
Urodziny bez tortu? To niemożliwe! 🙂 Nastoletnie Wypiekanie na pewno kocha słodycze tak mocno jak Ciasteczkowy Potwór, dlatego też moja propozycja na tą ważną uroczystość to bananowy tort w formie Ciasteczkowego Potwora 🙂
A więc do dzieła!
Składniki na biszkopt :
– 125 g mąki
– 125 g drobnego cukru
– 4 jajka
Żółtka oddzielamy od białek. Cukier (100 g) miksujemy razem z żółtkami, aż do momentu otrzymania puszystej, prawie białej masy. W osobnym naczyniu miksujemy białka z resztą cukru, tak długo aż będą sztywne. Przesianą wcześniej mąkę delikatnie mieszamy z masą z żółtek i cukru. Następnie dodajemy białka i ostrożnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Pieczemy w temperaturze 160 stopni, przez ok. 20/25 minut. Po wystygnięciu biszkopt kroimy na trzy blaty 🙂
Składniki na krem bananowy:
– 3 banany
– 250 g serka mascarpone
– 250 ml śmietany 30%
– 3/4 szklanki cukru pudru
Banany obieram i kroimy w plasterki, rozdrabniamy je z serkiem mascarpone za pomocą blendera, tak długo aż uzyskamy jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę wraz z cukrem do momentu aż zacznie gęstnieć. Do ubitej śmietany dodajemy masę bananową i jeszcze raz wszystko miksujemy.
Biszkopt przekładamy kremem bananowym, zostawiamy trochę kremu do wykończenia tortu 🙂
Składniki do wykończenia tortu:
-niebieski barwnik w żelu ok. 10 g
– niebieska posypka waflowa ok. 20 g
– biały i czarny lukier plastyczny
Do pozostawionego kremu dodajemy barwnik, mieszamy. Za pomocą dużego noża obkładamy kremem cały tort i obsypujemy go waflową posypką. Z masy plastycznej wycinamy usta i formujemy oczy.
Dodatkowo Ciasteczkowemu Potworowi możemy dołożyć nadgryzione ciasteczko 🙂
Sto lat! 🙂
Jest uroczy! 😀 Dziękuję <3
Podczas Urodziny koniecznie musi pojawić sie tort. I musi byc wyjatkowy. Polecam "Tort Ferrero Rocher"
Biszkopt kakaowo-orzechowy:
4 jajka
2 łyżki kakao
3 czubate łyżki mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl siekanych orzechów laskowych
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
250g serka mascarpone
350g nutelli
łyżka kakao
500ml śmietanki 30%
2 zagęstniki do śmietanki (śmietan-fix)
5 wafelków knoppers
czekoladowa posypka
2 łyżki siekanych migdałów
Poncz:
1/3 szkl mocnej herbaty
2 łyżki rumu
Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z orzechami delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 30 minut w 180st. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł.
Krem czekoladowy: Mascarpone utrzeć na gładką masę z nutellą i kakao. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z zagęstnikami. Wymieszać z masą czekoladową. 3-4 łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Resztę wymieszać z drobno posiekanymi wafelkami.
Biszkopty przekroić na pół, naponczować. Na spodni blat wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim biszkoptem. reszta masy posmarować górę i boki tortu. Całość posypać posypka czekoladową i posiekanymi migdałami. Udekorować rozetkami z pozostawionej masy czekoladowej.
Życzę dalszych sukcesów 🙂
Dziękuję za udział w konkursie! Tort wygląda pięknie <3
Przesyłam jeszcze jedną propozycję 🙂 Jest to tort inny niż zazwyczaj się robi ale równie przepyszny! 😉 Ten tort robiłam wspólnie z siostrą i wspólnymi siłami stworzyłyśmy pyszne ciasto, które każdemu zasmakuje. 🙂
Tort Dyniowo-śmietanowy
Składniki:
Ciasto:
5 szkl. mąki pszennej,
4 łyżeczki sody
4 łyżeczki cynamonu
7 jajek
1 szkl. cukru
1,5 szkl. oleju
5 szkl. dyni starej na małych oczkach
krem:
1l. śmietanki kremówki (30%)
2 op. żelatyny-fix deserowej
polewa:
1 puszka masy krówkowej
Przygotowanie:
Najpierw wymieszałyśmy jajka z z cukrem, następnie dodałyśmy wszystkie składniki i wymieszałyśmy ze sobą. Duuużą blachę wyłożyłyśmy papierem do pieczenia. Piekłyśmy ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto przekroiłyśmy na pół (w szerz, tworząc dwa osobne placki) i znowu na pół (na wysokości) w ten sposób otrzymałyśmy 4 blaty.
Kremówkę ubiłyśmy, a żelatynę rozpuściłyśmy wg instrukcji na opakowaniu (pominęłyśmy dodawanie cukru).
Blaty przełożyłyśmy masą śmietanową i odstawiłyśmy na 30 min. w chłodne miejsce. Następnie na wierzchu rozsmarowałyśmy kajmak, a za pomocą patyczka do szaszłyków zrobiłyśmy kajmakowe "zacieki".
Pozdrawiam! 🙂
Brzmi pysznie 😉 Dzięki za przepis!
Dwukolorowy deser z granatem
Składniki na 8 pucharków:
1 serek mascarpone
1 śmietana kremówka
3 łyżki kakao
5 łyżek cukru pudru
8 biszkoptów
1/3 szklanki soku z cytryny, łyżeczka cukru pudru, 2 łyżki wody
ziarna granatu na wierzch
Utrzeć mascarpone z cukrem pudrem.
W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę.
Mascarpone i śmietanę połączyć, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
Mus podzielić na pół.
Do połowy dodać kakao i dokładnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach.
Przygotować kieliszki, szklanki lub pucharki. Wypełnić je do połowy białym musem.
Nasączyć biszkopty w ponczu(sok z cytryny, woda i cukier puder) i położyć po jednym na białym musie.
Przykryć kakaowym musem i na wierzchu posypać ziarnami granatu.
Odstawić do lodówki na około pół godziny.
Gotowe, smacznego!
Super! 😀
Tartaletki z budyniem i owocami 🙂
Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
1 żółtko
Na stolnicę wsypać mąkę, cukier, wcześniej schłodzone masło. Całość posiekać nożem na małe kawałeczki.
Następnie dodać żółtko i jak najszybciej zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce min. na 0,5 godziny.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formy do tartaletek (u mnie 4 sztuki). Ciasto w foremkach nakłuć widelcem, położyć na nie papier do pieczenia i obciążyć ryżem lub grochem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 min, po 8-10 minutach zdjąć papier do pieczenia razem z ryżem/grochem. Spód wystudzić.
Składniki na budyń:
100 g masła
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1,5 łyżki cukru
Do kubka wlać ok. 100 ml mleka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek.
Pozostałe mleko (400 ml) wlać do rondla, dodać masło, cukier oraz cukier waniliowy, zagotować. Do zagotowanego mleka wlać mleko z mąką, energicznie mieszamy, tak by ponownie nie pojawiły się grudki. Budyń chwilę gotować, ciągle mieszając.
Na wystudzone spody wykładamy budyń i układamy na nim owoce np.: kiwi, truskawki, borówki.
Smacznego!:)
Wyglądają nieziemsko! 😉
Na urodziny… to musi być tort <3
Tort (tortownica 26cm)
Biszkopt orzechowy
7 jajek
1/2 szklanki cukru
2 szklanki zmielonych orzechów laskowych*
3 łyżki mąki, czubate
3 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
*orzechy laskowe do biszkoptu nie mielimy na proszek, a jedynie na małe kawałeczki
(ja miałam 1szkl. orzechów włoskich i 1szkl. laskowych)
Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temp. pokojową.
Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mielonych orzechów i mieszamy. Jajka miksujemy, aż będą lekko spienione. Dodajemy powoli cukier i miksujemy przez ok. 5 min. Powinny potroić swoją objętość i być puszyste. Za pomocą dużej łyżki delikatnie łączymy suche składniki w trzech partiach. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia .Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Przez 15 min. studzimy w tortownicy, a później delikatnie wyciągamy i studzimy. Przekroić na 2 części.
Biszkopot parzony
– jajka cale: 6 sztuk
– cukier puder: ¾ szklanki
– mąka krupczatka: 1 szklanka
– cukier waniliowy: 1 sztuka
Całe jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i ubijamy na parze do momentu aż masa sie ogrzeje. Następnie zdejmujemy z nad pary i ubijamy do wystudzenia i zgęstnienia. Delikatnie dosypujemy przesianą mąkę i mieszany łyżką .Dno tortownicy wykładamy papierem przelewamy masę i pieczemy w 160st ok 40min, studzimy w uchylonym piekarniku.
Nam wyrósł nawet wysoki, przekroiłam na pół i dalam mase orzechową.
Masa chałwowa
-2 i ¼ szkl mleka
-2 budynie waniliowe
-½ szkl cukru
Ugotować budyń, wystudzić.
-250g masła lub margaryny
-30dag chałwy
-3 łyżki wodki
Masło utrzeć na puch dodawać stopniowo po łyżce budyń, ucierać. Na końcu dodać pokruszoną chałwę i wódkę, zmiksować. Podzielić na 3 części.
Przełożenie:
1 biszkopt orzechowy-1 część masy-biszkopt parzony(można nasączyć wodą z cytryną lub herbatą)-2 część masy-2 biszkopt orzechowy-3 część masy wysmarować wierzch i boki.
Boki obsypałam startą czekoladą i pokruszonymi biszkoptami. Można też zmielonymi orzechami albo pokruszonymi wafelkami kakaowymi.
Na krawędzi położyłam pokrojone cukierki białe michałki, wiśnie z kompotu a na środku galaretkę niebieską (rozpuszczoną wylać na płaski talerz po stężeniu pokroić w kostkę).
*można zamiast masy chałwowej zrobić orzechową
Musi być pyszny! 🙂 Dzięki za udział w konkursie.
Witam. Pierwszą moją propozycją kulinarną, jako że świętujemyurodziny, będzie tort różany z masą z serka mascarpone z wiśniami 🙂
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
sól
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, nadal miksując. Kolejno dodajemy stopniowo żółtka i delikatnie miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy łyżka po łyżce do ubitych jajek, delikatnie łącząc składniki ze sobą. Na koniec dodajemy olej, mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Zimny biszkopt przeciąć na 3 części.
Krem:
200 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy mascarpone, dodajemy cukier i łączymy miksując. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką.
Masa czekoladowa:
200 g masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
50 g cukru pudru
20 g kakao
2 łyżki likieru amaretto
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem pudrem i kakao. Następnie dodajemy likier i ucieramy. Na sam koniec dodajemy porcjami przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki na 15 minut.
Poncz:
kompot z wiśni
2 łyżki likieru amaretto
Dodatkowo:
400 gram dżemu wiśniowego
Spód biszkoptu nasączamy 1/3 ponczu. Następnie smarujemy 1/2 porcji dżemu. Na to wykładamy 1/3 masy z mascarpone. Przykrywamy 2 częścią biszkoptu, który znowu nasączamy 1/3 ponczu, następnie pozostała część dżemu i 1/3 masy mascarpone. Przykrywamy 3 częścią biszkoptu, Który nasączamy. Na wierz wykładamy pozostała część masy mascarpone, smarujemy także brzegi tortu. Tort wkładamy do lodówki na 30 minut.
Z lodówki wyjmujemy krem czekoladowy, przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Dekorujemy tort różyczkami – wyciskamy ze szprycy masę czekoladową dotykając ciasta i przesuwamy go wokół wyciśniętego punktu dookoła zgodnie z ruchem wskazówek zegara. W ten sposób ozdabiamy cały tort różyczkami. Następnie w środek każdej różyczki wkładamy 1 ziarenko złotej posypki.
🙂
Jest piękny! Dzięki za przepis 😉
Drugą moją propozycją jest ciasto bardzo czekoladowe, bardzo wykwintne, mega eleganckie i pyyyyyszne 🙂
Ciasto a'la Ferrero Rocher
Składniki:
8 jajek
180 g cukru
120 g mąki tortowej
40 g kakao
200 g orzechów laskowych
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Orzechy zmielić maszynką do mięsa, dwukrotnie. Dodać mąkę, kakao i proszek, dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier nadal miksując. Kolejno, jedno po drugim, dodajemy żółtka, miksując na wolnych obrotach. Do ubitej piany, dodajemy stopniowo całą mąkę, mieszając delikatnie np. trzepaczką. Gotowe ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 25×40 wyłożonej papierem i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół.
Krem Rocher:
400 g serka mascarpone
400 g nutelli
100 g mlecznej czekolady
½ szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mascarpone i nutellę przełożyć do miski, zmiksować. Następnie dodać czekoladę i orzechy. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
Krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki 36%
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Śmietankę i mascarpone przełożyć do miski, ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć na wolnych obrotach miksera.
Do nasączenia:
1/2 szklanki likieru karmelowego lub orzechowego
1/4 szklanki wody
Wymieszać.
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
100 ml śmietanki kremówki 36%
1,5 łyżeczki miodu
W garnuszku o grubym dnie podgrzać śmietankę z miodem, do wrzenia. Odstawić. Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji. Wystudzić.
Dodatkowo do dekoracji:
250 ml śmietanki 36%
1,5 łyżki cukru pudru
Ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier.
Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, poczekać aż wsiąknie, wyłożyć ½ kremu Rocher, następnie cały krem śmietankowy. Przykryć wierzchnią częścią biszkoptu. Nasączyć drugą porcją ponczu, poczekać aż wsiąknie, następnie wyłożyć resztę kremu Rocher. Na wierzch wylać gęstniejącą polewę. Udekorować bitą śmietaną. Schłodzić w lodówce.
Podawać pokrojony w kostkę 🙂
Ciekawy przepis 🙂
Czekoladowy warkocz z ciasta francuskiego
1 tabliczka czekolady
1/2 arkusza ciasta francuskiego
1 jajko
1 łyżka płatków migdałów
Na środku ciasta francuskiego układamy tabliczkę czekolady i nacinamy jak na zdjęciu. Następnie zawijamy górny i dolny pasek, a następnie zaczynając od dołu zakładamy raz prawy raz lewy paseczek ciasta. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 18 minut w 215 stopniach (termoobieg).
Prosto i smacznie. Super! 😉
Chocolate cake z czekoladkami merci
125g cukru
125g masła
2 jajka
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 czekoladek merci (mogą być różne smaki)
Z wszystkich składników poza czekoladkami ucieramy gładkie ciasto. Każdą z czekoladek tniemy na 8 części i mieszamy z ciastem. Całość przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 175st z termoobiegiem przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do wystygnięcia i dla ozdoby posypujemy cukrem pudrem.
Bardzo pomysłowe. Dziękuję za przepis! <3
Czekoladowe pucharki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
lody waniliowe
bita śmietana
owoce
kakao
papilotki do muffinek
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzla nanosimy czekoladę na wewnętrzne ścianki papierowych papilotek do muffinek, a następnie wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy miseczki już będą twarde, delikatnie oddzielamy papilotki od czekolady.
Do gotowych pucharków nakładamy po małej gałce lodów, porcję bitej śmietany i owoce. Całość dekorujemy naturalnym kakao.
Dziękuję za udział w konkursie! 😉
Kolejną moją propozycją są słodkie wisienki, na prawdę warte przygotowania ! Są bardzo pyszne i dodatkowo pięknie zdobią stół 🙂
1/2 kg cukru pudru
1/2 kg mleka w proszku
2 kostki margaryny
2 galaretki wiśniowe
czerwony barwnik spożywczy
Dodatkowo :
cukier do obtoczenia
igły z sosny
Przygotowanie :
Margarynę i cukier rozpuszczamy w garnuszku. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szkl wody.
Dodajemy mleko w proszku, barwnik i galaretki – dokładnie mieszamy, tak aby masa była jednolita.
Zostawić do ostygnięcia. Po tym czasie formować kuleczki, obtaczać w cukrze i wbijać igłę. Zostawić najlepiej na całą noc.
Karolina
Ciekawe 😀 Dzięki za przepis! 😉
Cytrusek
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
3 budynie cytrynowe
Masa cytrynowa:
2 budynie cytrynowe
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny z masłem np. Kasia
1/2 litra mleka
1 – 2 cytryny
Dodatkowo:
czekolada gorzka
Przygotowanie:
Biszkopt – Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C.
Masa cytrynowa – ugotować budyń w 1/2 litra mleka – wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny. Całość wymieszać.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.
mniam! 😀
Tarta z truskawkami i pianką waniliową
Składniki:
250 g masła
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
5 jajek
2 łyżki cukru pudru
500 g truskawek
1/2 – 3/4 szklanki cukru kryształ
1 łyżka cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
masło lub margaryna do nasmarowania formy
bułka tarta do obsypania formy
Przygotowanie:
Ciasto kruche – mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku 2/3 do 1/3) i włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki.
Formę na tartę natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy do tarty zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta oraz oblepić boki formy. Podpiec spód przez 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Odstawić do odparowania, lekko przestudzić.
Truskawki opłukać pod bieżącą zimną wodą i pozostawić na sicie do odsączenia, po czym oczyść z szypułek.
Pianka waniliowa – białka ubić z cukrem kryształ i cukrem waniliowym. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy cały czas miksując. (Najlepiej wsypać jedno opakowanie budyniu wymieszać robotem, a następnie wsypać drugie opakowanie budyniu i cały czas ubijać). Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana.
Na przestudzony podpieczony spód ciasta wyłożyć pianę. Wierzch wyrównać i ułożyć truskawki. Lekko je docisnąć. Na górę zetrzeć resztę ciasta.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C.
Ciasto można obsypać cukrem pudrem.
Ale pyszności! Dziękuję za przepis 😉
Na 1. urodziny bloga proponuję:
Tort Lodowy
Składniki:
3 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
7 żółtek
330 ml śmietany 30%
1/2 kg truskawek + truskawki do dekoracji
2 łyżki cukru
1 op biszkoptów
Sposób wykonania
2 szklanki mleka przelać do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu. 1. szklankę zimnego mleka dodać do żółtek i dobrze roztrzepać, następnie stopniowo dolewamy do garnka z resztą mleka ciągle mieszając trzepaczką (na małym ogniu). Podgrzewamy do momentu, aż zacznie gęstnieć (ok. 7 minut, nie dopuścić do wrzenia). Następnie zdjąć z ognia i jeszcze kilka minut mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić. Następnie stopniowo dodajemy wystudzoną masę jajeczną. Odstawiamy do zamrażarki. Co 30 minut przemieszać masę. Biszkopty pokruszyć. Do 1/3 masy lodowej dodać pokruszone biszkopty. Wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy. Odstawić do zamrożenia. Na spod ciasteczkowy wykładamy kolejną 1/3 masy i ponownie zamrażamy. Następnie miksujemy 1/2 kg truskawek z 2 łyżkami cukru i przełożyć na warstwę lodów. Odstawić do zamrożenia. Na koniec wyłożyć resztę lodów i ozdobić truskawkami wg uznania. Odstawić do ponownego zamrożenia ( najlepiej na całą noc).
Lodowy tort?! Genialne 😀
Dziekuje za przepis <3
Moja propozycja wyśmienite ciasto mojego autorstwa.Gdy się zrobi takie ciasto podwójne wyjdzie pyszny tort.Truskawki można zamienić na wiśnie drylowane lub brzoskwinie z puszki.Pycha.
Truskawkowe Trio
Upiec dwa cienkie kakaowe biszkopty
1 .Masa czekoladowa
2 gorzkie czekolady
1/2 szklanki mleka
2.Masa truskawkowa
0,5 kg. truskawek
2 galaretki truskawkowe
3.Masa smietankowa
Śmietana 30% 0,5 l
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
Masa czekoladowa
Do gorącego mleka dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści.
Masa truskawkowa
Truskawki miksujemy blenderem i dodajemy galaretki rozpuszczone w pół szklanki gorącej wody.
Masa śmietankowa
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Na koniec wlewamy rozpuszczoną letnią żelatynę.
(Żelatynę wcześniej namoczyć w zimnej wodzie około 50ml
Jak napecznieje włożyć do mikrofali na 30 sekundlub w kąpieli wodnej)I gdy lekko przestygnie dodajemy do śmietany)
Przełożenie ciasta
Ciemny biszkopt
Masa czekoladowa
Masa truskawkowa
Masa śmietankowa
Ciemny biszkopt
Do dekoracji zostawić po trochu każdej z mas i udekorować wierzch ciasta.
Brzmi bardzo smacznie! Dziękuję za przepis 😉
Torcik na zimno z truskawkami.
Składniki:
250 g masła
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 całe jajo
900 g sera białego
cukier waniliowy
3 galaretki np. truskawkowe
200 g truskawek
op. biszkoptów.
Wykonanie:
Dwie galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i zostawić do wystudzenia. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć w malakserze na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Na koniec dodać całe jajo. Następnie dodać biały ser. Jak dobrze utarte wlać zimne galaretki i dobrze wymieszać. Najlepiej masę przed wylaniem na tortownicę wstawić do lodówki na około pół godziny aby lekko zgęstniała. Tortownicę ( średnica ok. 26 cm) wyłożyć folią, ułożyć biszkopty, wylać masę serową i wstawić do lodówki na 2 godz. W międzyczasie rozpuścić galaretkę według przepisu na opakowaniu i zostawić do wystygnięcia. Po upływie 2 godzin wyciągnąć torcik i ułożyć na nim pokrojone truskawki a na nie wylać tężejącą galaretkę. Wstawić torcik do lodówki na kolejne 2 godziny. SMACZNEGO !
Smakowite! Dzięki za przepis 😉
Kruche ciasteczko z niespodzianką w polewie czkoladowej z musem truskawkowym
Przepis na 8 ciasteczek
Składniki:
Ciasto kruche:
125 g mąki tortowej
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Pianka budyniowa:
2 białka
50 g cukru
0,5 opakowania cukru waniliowego
1 budyń waniliowy
1/4 szklanki oleju
Mus truskawkowy:
100 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
50 g czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
8 truskawek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Z podanych składników na ciasto kruche zagniatamy jednolite i gładkie ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na 20 min do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wypełniamy nim blaszkę do muffinek, resztę ciasta zostawiamy na wierzch.
2. Białka ubijamy, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy proszek budyniowy i miksujemy aż do połączenia się go z pianą. Na koniec wlewamy cienkim strumieniem olej i miksujemy.
3. Przygotowaną pianką wypełniamy wcześniej przygotowaną blaszkę z ciastem i na wierzch nakładamy resztę ciasta. Tak przygotowane ciastka pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 12 min.
4. Truskawki wraz z cukrem blendujemy tak aby nie zostały kawałki owoców.
5. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wraz z mlekiem umieszczamy nad garnuszkiem z lekko wrzącą woda aż do rozpuszczenia się czekolady.
Wykonanie:
Gotowe ciasteczko wykładamy na talerz, polewamy wcześniej przygotowaną czekoladą i dekorujemy truskawkami. Obok z musu truskawkowego małą łyżeczka robimy łezkę
Pychota! Dzięki za przepis! 😉
Polecam przepis urodzinowy ; Truskawkowy sernik z gałką lodów waniliowych i ciasteczkiem bezowym; Składniki na spód:
150 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
70 g orzechów włoskich
40 g masła
Wszystkie składniki zmiksować .Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na spód, wyrównać.
Składniki na masę:
500 g truskawek
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
1/4 szklanki miodu
3 łyżki cukru (więcej lub mniej, zależy od słodkości truskawek)
2,5 łyżki z czubem żelatyny
1/4 – 1/3 szklanki wody
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (nie ubijamy jej wcześniej), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód z ciastek, a następnie włożyć do lodówki aż stężenia. Beza: Składniki:
4 białka
200g cukru
szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier.
Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę
Wyciskać bezy dowolnych kształtów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez koło 60- 100min Przed podaniem należy udekorować.
Idealny na te upały 😀 Dzięki za udział w konkursie <3
Pierwszą propozycją na przyjęcie urodzinowe jest oczywiście tort,to obowiązkowy punkt przyjęcia 🙂
Ja proponuję tort śliwkowy na serniku, pycha 🙂
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
-1 szkl. mąki
-1/2 szkl. jogurtu naturalnego
-1/2 szkl. cukru
-1/4 szkl.oleju
-1 łyżka powideł śliwkowych
-1łyżka kakao
-1łyżeczka sody oczyszczonej
Sernik:
-05kg sera białego
-2 żółtka
-2 jajka
-1 szkl. mleka
-1 budyń waniliowy
-1/4 szkl.oleju
-1/2szkl. cukru
-1 cukier waniliowy
Budyń śliwkowy:
-60 dag sliwek
-1/2 szkl. cukru
-1 budyń czekoladowy
-1/4 szkl. wody
Masą śliwkowo-śmietanowa
-60 dag śliwek
-1/2 szkl. cukru
-1 mleczna czekolada
-1 szkl. śmietany 30%
-1 śnieżka w proszku
-2 łyżeczki żelatyny
-3 łyżki wody
Masa cukrowa:
-20 dag pianek marshmallows
-2 łyżki wody
-35-40 dag cukru pudru
-barwniki-fioletowy,zielony
Krem budyniowy:
-1 budyń waniliowy
-1 i 1/2 szkl. mleka
-7 łyżek cukru
-15 dag margaryny
Sposób wykonania:
1.Ciasto czekoladowe:wszystkie skłądniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy na tortownicę(śr.21cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30min. w temp. 170 stopni,wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.
2.Sernik:jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ser ,budynie oraz olej, dokładnie miksujemy,zmniejszamy obroty miksera i powoli dolewamy mleko (masa serowa jest rzadka),ser ostrożnie przelewamy na tortownicę(śr.21cm) i pieczemy ok.35-40 min. w temp.170 stopni.
3.Budyń śliwkowy: śliwki myjemy, usuwamy pestki,przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem, gotujemy do rozpadnięcia śliwek ok.40min. Budyń rozrabiamy w 1/4 szkl. wody i wlewamy do śliwek,gotujemy budyń,odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia budyniu.
4.Masa śliwkowo-śmietanowa: śliwki myjemy, usuwamy pestki, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem, gotujemy do rozpadnięcia śliwek ok.40min, dodajemy czekoladę i zostawiamy na ogniu do rozpuszczenia czekolady, studzimy.
Żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie,studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem i śnieżka na sztywno, dodajemy po łyżce
masy śliwkowej, na końcu dodajemy żelatynę, odstawiamy do lodówki do stężenia.
5.Krem budyniowy: 1 szkl. mleka wraz cukrem zagotowujemy w pozostałym mleku rozrabiamy budyń, i gotujemy
budyń. Studzimy. Margaryne ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu , dokładnie ucieramy.
6.Przełożenie tortu: na sernik wykładamy budyń śliwkowy przykrywamy jednym blatem ciasta czekoladowego na którym rozsmarowujemy masę śmietanową przykrywamy drugim blatem czekoladowym. Górę i boki tortu smarujemy kremem budyniowym.Schładzamy w lodówce przed nałożeniem masy cukrowej.
7.Masa cukrowa:pianki z dodatkiem wody rozpuszczamy w kapieli wodnej. Odstawiamy miskę, i dodajemy połowę cukru pudru,
mieszamy łyżką i dodajemy resztę cukru pudru zagniatając aby masa była lepka ale nie klejąca.
(Może się zdarzyć że będzie nam potrzeba mniej cukru, dlatego trzeba go dodawać stopniowo).
Masę cukrowa barwimy barwnikami.
Tort obkładamy masą cukrową, dekorujemy .
Smakowite! Dzięki za przepis 😉
Lekkie i pyszne ciasto , idealne do urodzinowej kawki 🙂
SERNIK RÓŻANY Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
Biszkopt:
-2 jajka
-5 łyżek mąki
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki cukru
Masa serowo-różana:
-5 dag płatków róży
-1/2 szkl.cukru
-330 ml kremowki
-25 dag sera białego
-4 łyżeczki żelatyny
Ponadto:
-1 śnieżka
-200 ml mleka
-truskawki
-polew zcekoladowa
-wiórki kokosowe
Sposób wykonania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, ubijając dodajemy po żółtku, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice (śr.21cm) i pieczemy ok.15 min wtemp.160 stopni.
2.Masa serowa: płatki róży zasypujemy cukrem i blenderujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody,studzimy.
Kremowkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier różany oraz ser miksujemy, cienkim strumieniem wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy.
Masę różaną odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenie. Tężejącą masę wykąłdamy na biszkopt, wkładamy do lodówki,
3.Śnieżkę ubijamy na mleku i wykładamy na ciasto. Dekorujemy truskawkami i polewą czekoladową. Możemy posypać wiórkami kokosowymi
białą czekoladą.
Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce.
Brzmi bardzo smacznie! Dziękuję za przepis 😉
Kolejną słodką propozycją jest sernik z muffinkami, pyszne i zaskakujące ciasto:)
SERNIK Z MUFFINKAMI
Składniki:
Masa serowa:
-1 kg jogurtu greckiego
-25 dag sera białego
-8 jajek
-1op. cukru waniliowego
-1 i 1/2 szkl. cukru
-3/4 szkl. oleju
– 3 budynie waniliowe
Muffinki:
-12 dag mąki
-10 dag cukru
-6 dag roztopionego masła
-7 dag czekolady gorzkiej rozdrobnionej
– 2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-140 ml mleka
-2 jajka
-masa krówkowa
Ciasto na spód sernika:
-7 dag mąki
-5 dag cukru
-4 dag roztopionego masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-70 ml mleka
-1 jajko
Dekoracja :
-masa krówkowa
-czekolada starta
Sposób wykonania:
1.Muffinki: suche składniki mieszamy, mokre mieszamy w osobnej misce i dodajemy suche, miksujemy. Do papilotek na muffinki wykładamy
po łyżce ciasta i pieczemy kilka minut do ścięcia ciasta, wyjmujemy z piekarnika układamy na każdej babeczce łyżeczkę masy cukrowej
i przykrywamy ciastem. Pieczemy 20 -5 min. Studzimy,ściągamy delikatnie papilotki.
2.Ciasto na spód: przygotowujemy w ten sam sposób co na muffinki. Wylewamy ciasto na blaszkę(32*25cm) i układamy muffinki, wkładamy do
piekarnika na 10 min.
3.Masa serowa:Żółtka ucieramy do białości z cukrami, dodajemy jogurt,ser ,budyń, na końcu olej.
Pianę z białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód z muffinkami,
pieczemy ok. 60 min. w temp. 170 stopni.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
4.Wystudzony sernik dekorujemy pozostałą masą krówkową i startą czekoladą.
Cudo! Dziękuję za przepis <3
Mus z białą czekoladą i malinami
Czego potrzebujemy? (2 porcje)
1 biała czekolada
130 ml śmietanki 30% (ok 3/4 małego 200 g opakowania)
1 jajko
3 łyżki cukru
100 g malin
kakao (opcjonalnie)
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.Ubijamy białko z cukrem na sztywną pianę.
Roztopioną czekoladę mieszamy z 3 łyżkami śmietanki oraz z żółtkiem, dokładnie ze sobą łączymy. Do masy z czekoladą dodajmy ubite białko (bardzo delikatnie mieszamy, dodajemy partiami).
Resztę śmietanki ubijamy na sztywną pianę, łączymy z czekoladową masą.
W pucharkach (u mnie były to po prostu kieliszki do wina) układamy na dno po sporej garści malin, na owoce wykładamy mus. Na wierzch posypujemy kakao i układamy resztę malin.
Milena Korshenrich- Smakowalo.Mi
Super! Musi być pyszne 😉
Sernik na wafelkowym spodzie
Czego potrzebujemy?
200 g wafelków z nadzieniem śmietankowym/ waniliowym
100 g płatków migdałowych
4 łyżki masła
750 g sera twarogowego
250 g serka mascarpone
2/3 szklanki cukru
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
Wafelki kruszymy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski, dodajemy do nich migdały i masło i miksujemy na jednolitą, plastyczną masę (jeśli będzie za mocno krucha dodajemy więcej masła).
Masę przekładamy do tortownicy (u mnie 24 cm) wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i wysypanej mąką i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy ciasto z piekarnika, a temperaturę zmniejszamy do 160 stopni.
Twaróg i mascarpone wrzucamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Cały czas miksujemy i dodajemy stopniowo po jednym jajku. Gdy składniki się połączą wylewamy ją na podpieczony spód. Pieczemy w 2 etapach- najpierw 15 minut w temp 160 stopni, następnie zmniejszamy temp do 130 stopni i pieczemy kolejne 50 minut. Pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Bardzo pomysłowe! Dziękuję za udział w konkursie 🙂
Brownie z kokosową chmurką
Czego potrzebujemy?
4 jajka
4 żółtka
200 g gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru BROWNIE
4 łyżki kakao
250 g margaryny (u mnie Kasia)
5 łyżek mąki pszennej
4 białka
1 szklanka cukru pudru
150- 200 g wiórków kokosowych KOKOSOWA CHMURKA
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny
szczypta soli
Całe jajka i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. W międzyczasie roztapiamy masło w małym rondelku, dodajemy połamane czekolady i kakao, dokładnie łączymy ze sobą składniki, po czym studzimy powstałą masę.
Łączymy obie masy, dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie łopatką lub łyżką.
Ciasto wylewamy na wyłożona papierem blaszkę (u mnie 22 x 35) i pieczemy 12- 15 minut w temp 170 stopni (bez termoobiegu).
Zabieramy się za część kokosową. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, dodajmy cukier w kilku porcjach. Dodajemy wiórki, mąkę i sok, łączymy ze sobą delikatnie łopatką lub łyżką. Taką masę nakładamy na lekko wystudzone brownie. Pieczemy jeszcze ok 20- 25 minut w takiej samej temperaturze.
Czekolada i kokos?? Połączenie idealne <3
Moja pierwsza propozycja to czekoladowe muffiny ze słodką gruszką, chrupiącymi orzechami włoskimi i serem roquefort.
Składniki:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 100 g deserowej czekolady
– 2 gruszki
– 50 g łuskanych orzechów włoskich
– 100 g sera roquefort
– 300 g mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 120 g cukru trzcinowego demerara
– szczypta soli
– 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
– 2 jajka
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 110 ml oleju
– 100 g mlecznej czekolady do polania
Gruszkę obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Obrane włoskie orzechy posiekać. Ser roquefort pokroić na 12 słupków. Czekoladę gorzką i deserową roztopić. W misce wymieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia z cukrem trzcinowym demerara, cukrem z prawdziwą wanilią i szczyptą soli. W drugiej, dużej misce wymieszać roztrzepane jajka, olej, jogurt naturalny oraz stopione i ostudzone czekolady. Do miski z mokrymi składnikami włożyć pokrojone gruszki i włoskie orzechy. Całość zasypać suchymi składnikami i delikatnie wymieszać – tylko do połączenia składników i wchłonięcia płynu przez mąkę. Gęste ciasto nałożyć do foremek na duże muffiny przy pomocy łyżki. W środek każdej babeczki wcisnąć słupek sera roquefort. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 20-25 minut (do suchego patyczka). Przestudzone muffiny polać stopioną mleczną czekoladą.
Pozdrawiam
Laura
a763@gazeta.pl
Dziękuję za przepis. Brzmi nieziemsko smacznie 😀
Moja druga propozycja to kokosowo-pandanowe muffinki z gruszkami.
Potrzebujemy:
– 2 szklanki mąki tortowej
– 3/4 szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka pasty pandanowej
– 1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego
– 1/3 szklanki oleju roślinnego
– 2 świeże gruszki (lub z kompotu)
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać. Do
suchych składników dodać mleczko kokosowe, olej roślinny oraz pastę
pandanową. Całość energicznie wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę,
jeszcze raz krótko wymieszać i masą napełniać foremki do muffinek do
3/4 wysokości. Piec przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. (zdjęcie muffinek wysyłam na maila)
Pozdrawiam
Laura
a763@gazeta.pl
extra! Dziękuję za udział w konkursie. Pozdrawiam!