Co tu dużo pisać… kolejny niezwykły przekładaniec na Nastoletnich 😉 Ciemny biszkopt, dwie warstwy kremu, beza orzechowa i błyszcząca polewa czekoladowa.
To jest właśnie ciasto Prince Polo! Koniecznie wypróbujcie 🙂 A przepis, z moimi małymi modyfikacjami pochodzi stąd. Polecam!
To jest właśnie ciasto Prince Polo! Koniecznie wypróbujcie 🙂 A przepis, z moimi małymi modyfikacjami pochodzi stąd. Polecam!
Składniki:
(na blaszkę o wymiarach 25×35 cm)
(na blaszkę o wymiarach 25×35 cm)
Beza:
7 białek
szczypta soli
150 g cukru
100 g
zmielonych orzechów włoskich
zmielonych orzechów włoskich
100 g
posiekanych orzechów włoskich
posiekanych orzechów włoskich
100 g wiórków
kokosowych
kokosowych
100 g wafelków Prince
Polo, posiekanych
Polo, posiekanych
Biszkopt
kakaowy:
kakaowy:
5 jajek
5 łyżek cukru
3,5 łyżki
mąki pszennej
mąki pszennej
1,5 łyżki
kakao
kakao
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
proszku do pieczenia
Krem:
3 szkl mleka
7 żółtek
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
ziemniaczanej
3 łyżki mąki
pszennej
pszennej
320 g
miękkiego masła
miękkiego masła
1 czekolada
mleczna, posiekana
mleczna, posiekana
100
g pokruszonych wafelków Prince Polo
g pokruszonych wafelków Prince Polo
100 ml
spirytusu
spirytusu
Polewa czekoladowa:
3 łyżki masła
3
łyżki kakao
łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki
mleka
mleka
Dodatkowo:
ok. 25
sztuk herbatników (ok. 140 g)
sztuk herbatników (ok. 140 g)
Przygotowanie:
Beza:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na
sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać pozostałe
składniki i delikatnie wmieszać do piany- już nie miksować, a jedynie
wymieszać szpatułką!
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na
sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać pozostałe
składniki i delikatnie wmieszać do piany- już nie miksować, a jedynie
wymieszać szpatułką!
Masę przelać do blaszki o wymiarach 35×25
cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do
180 st.C przez około 25 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i
pozostawić do wystudzenia.
cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do
180 st.C przez około 25 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i
pozostawić do wystudzenia.
Biszkopt
kakaowy: Tak jak w przypadku bezy wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały
czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesiane, suche składniki i
delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
kakaowy: Tak jak w przypadku bezy wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały
czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesiane, suche składniki i
delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
Masę przelać do tej samej blaszki, w
której piekliśmy bezę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 25
minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
której piekliśmy bezę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 25
minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Krem: 2
szkl. mleka zagotować. Resztę mleka zmiksować z żółtkami, mąkami i cukrem. Wlać
do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z
ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
szkl. mleka zagotować. Resztę mleka zmiksować z żółtkami, mąkami i cukrem. Wlać
do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z
ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło
utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania
jednolitego kremu. Na koniec dodać pokruszone wafelki Prince Polo, posiekaną czekoladę oraz spirytus, zmiksować.
utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania
jednolitego kremu. Na koniec dodać pokruszone wafelki Prince Polo, posiekaną czekoladę oraz spirytus, zmiksować.
Polewa czekoladowa:
Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu,
aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze
wymieszać i odstawić na bok do zgęstnienia.
Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu,
aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze
wymieszać i odstawić na bok do zgęstnienia.
Na kakaowy
biszkopt wysmarować połowę kremu, przykryć bezą. Na nią wyłożyć resztę
kremu i przykryć warstwą herbatników. Wierzch polać polewą
czekoladową. Ja dodatkowo udekorowałam ciasto wafelkami a’la Prince Polo 🙂
biszkopt wysmarować połowę kremu, przykryć bezą. Na nią wyłożyć resztę
kremu i przykryć warstwą herbatników. Wierzch polać polewą
czekoladową. Ja dodatkowo udekorowałam ciasto wafelkami a’la Prince Polo 🙂
Ciasto schłodzić do stężenia. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Smacznego!
Smacznego!
12 komentarzy
Wyglada Bosko, po prostu fantazja I niebo w gabce
Bardzo efektownie wygląda 🙂
Miałam kiedyś ten sam przepis w swoich zbiorach, ale znajoma pożyczyła i już nie wrócił. Długo szukałam w sieci, aż w końcu trafiłam na Twój:) zapisuję sobie, bo do dziś pamiętam jego smak 😀
właśnie zrobiłam i lepiej wygląda niż smakuje,kawałeczki ciastek w kremie rozmiękają się i niezbyt dają efekty smakowe
Piekłam pyszny ale zamiast herbatników upiekłam cienki biszkopt jasny
Świetny pomysł z biszkoptem 😉
Cieszę się, że smakowało.
Pozdrawiam!
Mam duży problem z tym przepisem. Z biszkoptu wyszedł bardziej kakaowy omlet niż biszkopt (w dodatku niesłodki, bez smaku), "beza" była bardziej rozmiękłą kokosanką niż bezą, a krem musiałam znacznie dosładzać. Polewy było znacznie za mało, dopiero druga porcja pomogła. W skrócie musiałam ratować wszystko, ciasto nie warte takiej ilości roboty. Na szczęście ostatecznie się obroniło, ale na pewno nie będę go robić drugi raz. Piekę nie od dziś, stąd moje rozległe uwagi. 🙂
Witam upiekłam to ciasto na spotkanie mikołajkowe smakowało dorosłym jak i dzieciom biszkopt super miękki myślałam że będzie za suchy ale wręcz przeciwnie, beza wiadomo ze nie będzie sucha i chrupiąca gdy dodajemy kokos i orzechy mielone ale super uzupełnia krem i biszkopt. Polecam!!! Piekę również nie od dziś i nic nie ratowałam a polewy mi jeszcze zostało 🙂
Cieszę się ogromnie! Dziękuję za komentarz 🙂
Pozdrawiam!
Niesamowite ciasto!!!
Ja w sumie piekę od niedawna i hmm no nie miałam problemów. Może ten biszkopt taki wyszedł bo jest problem z piekarnikiem (kiedy też mi wychodzily te biszkopty bardziej maca dopóki nie kupiłam nowego)
Serio uważa Pani, ze biszkopt nie wyszedł z winy przepisu? Przecież to standardowy przepis. Proszę nie obwiniać autorki, bo ewidentnie to nie jej wina. Ciasto może czasochłonne, ale lubię próbować czegoś nowego i było warto. Pozdrawiam!