Trzy blaty ciasta miodowego przełożone masą budyniową i kajmakiem. Dodatkowo górny blat ciasta pieczemy z orzechową warstwą. Czy to nie brzmi pysznie?! Ciasto Snickers jest odwzorowane na popularnym i znanym wszystkim batoniku Snickers. Słodkie i sycące ciasto, doskonałe na każdą okazję. Polecam!
SKŁADNIKI
(na blaszkę o wymiarach 30×25 cm)
Miodowe blaty:
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 200 g zimnego masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka (30 ml)
- 3 łyżki miodu (75 g)
Warstwa orzechowa:
- 300 g orzeszków ziemnych, prażonych i niesolonych
- 120 g masła
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki miodu (75 g)
Krem budyniowy:
- 700 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 60 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej z puszki (400 g)
PRZYGOTOWANIE
Warstwa orzechowa: Masło stopić z miodem i cukrem w garnuszku. Po chwili dodać drobno posiekane orzeszki ziemne i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Miodowe blaty: Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta (lub krótko zmiksować, aż składniki się połączą). Podzielić na 3 równe części (najlepiej przy pomocy wagi). Każdą część wykleić do blaszki o wymiarach 30×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Na jednym z blatów rozprowadzić warstwę orzechową.
Miodowe ciasta piec w 180 st.C przez około 15 minut na złoty kolor (blat z orzechami może wymagać 1-2 minut dłuższego pieczenia). Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do wystudzenia. Jeśli będziemy chcieli gorące ciasto wyjąć z formy, może popękać!
Krem budyniowy: 500 ml mleka zagotować z cukrem i ekstraktem z wanilii. W pozostałym mleku (200 ml) rozpuścić obydwie przesiane mąki i żółtka. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować do otrzymania gęstego budyniu. Zdjąć z palnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać wystudzony budyń, miksować do uzyskania gładkiego kremu.
Na pierwszy miodowy blat ciasta bez orzechów wyłożyć krem budyniowy, wyrównać i przykryć II blatem ciasta bez orzechów. Wysmarować go kajmakiem z puszki i przykryć ostatnim miodowym ciastem, tym razem już z orzechową warstwą u góry. Ciasto docisnąć, by wszystkie warstwy się złączyły. Schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin. Smacznego!
RADY
- miodowe blaty można piec po kolei w trzech turach lub jeśli posiadamy, np. dwie formy o takich samych wymiarach, można piec dwie blaszki naraz. Części ciasta, które czekają na pieczenie, dobrze jest owinąć w folię spożywczą, by niepotrzebnie nie obsychały.
- ciasto najsmaczniejsze jest na drugi, trzeci dzień, gdy poszczególne warstwy się „przegryzą”.
Inspiracja: klik
14 komentarzy
Pycha 😉 Też bardzo lubię a nigdy nie piekłam
Ależ cudo:)
znam wiele wersji ciasta "snikers" Twoja wygląda bardzo apetycznie
tego nie pieklam ale WLOSKI ORZECH -to dopiero ciacho,podobny skladem ,tylko bez masy kajmakowej.
Aa wiem wiem 😀 Orzech wloski robilam wiele razy. Przepis jest nawet na blogu 😀 Pozdrawiam!
Uwielbiam to ciacho 🙂
Uwielbiam to ciacho 🙂
dziękuję za przepis, super wychodzi tylko do ciasta o wiele więcej mąki niż w przepisie, z takiej proporcji klei się niemiłosiernie 😉
Czy orzeszki ziemne sa solone czy nie?
Dowolnie 🙂
Wczoraj ciasto z Pani przepisu królowało na urodzinach męża :), przepyszne 🙂
Można zastąpić orzechy ziemne innymi orzechami? Włoskimi np?
Jasne, ale wtedy nie będzie to typowy Snickers 😉
Zrobiłam ciasto przed wczoraj. Dobre, ale bardzo sycące. 😉