To doprawdy zdrowy chlebek, a raczej ciasto bananowe pieczone na pełnoziarnistej mące, słodkie za sprawą dojrzałych bananów i miodu. Przygotowywane w zaledwie dwóch miskach metodą łączenia suchych i mokrych składników osobno. Banalny i niezawodny przepis!
Składniki:
300 g dojrzałych bananów (waga po obraniu)
3 jajka
150 g jogurtu naturalnego
80 g płynnego miodu (lub więcej)
220 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
50 g dowolnych orzechów, np. włoskich
50 g dowolnych orzechów, np. włoskich
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Małą keksówkę o wymiarach 10×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i orzechy wymieszać w misce. Banany zblendować z jajkami, jogurtem i miodem na jednolitą masę. Do suchych składników wlać mokre, wymieszać do połączenia.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i orzechy wymieszać w misce. Banany zblendować z jajkami, jogurtem i miodem na jednolitą masę. Do suchych składników wlać mokre, wymieszać do połączenia.
Bananową masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec w 180 st.C przez około 45 minut do wyrośnięcia, zarumienienia i tzw. suchego patyczka (ja po 30 minutach nakryłam chlebek z góry kawałkiem papieru do pieczenia, gdyż dosyć szybko się przypiekał z wierzchu).
Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika, a następnie z formy i odstawić na kratkę do studzenia. Smacznego!
Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika, a następnie z formy i odstawić na kratkę do studzenia. Smacznego!
Rady:
– chlebek można wzbogacić o posiekaną czekoladę lub ulubione bakalie,
– jeśli lubicie słodsze wypieki, dodajcie więcej miodu.
Przepis zmodyfikowany z tej strony: klik
9 komentarzy
Mąka żytnia lub kukurydziana tez może być?
Myślę, że tak 🙂
Dawno nie jadłam! Czuję że to czas wrócić!
Do kremu z awokado.. Mmmm 🙂
Chlebek na słodko? Uwielbiam! Dawniej często robiłem.
Co sądzisz o tym, aby pomieszać mąkę owsianą z pszenną pełnoziarnistą? mogłoby być? 🙂 pozdrawiam 🙂
Świetny pomysł! 😀
Moje standardowe pytanie przy każdym wypieku 😀
Pieczemy z termoobiegiem czy góra-dół ?
Często jest to bardzo istotne przy wypiekach, wiec jakbyś dodawała taka informację to byłabym mega wdzięczna. Buziaki <3
Kochana u mnie zawsze góra-dół, chyba że jasno ujmę w przepisie, że z termoobiegiem 😉
O widzisz, to nie wiedziałam, że tak pieczesz zawsze. Będę pamiętać!
Dzięki <3