4,6K
Co gospodyni to inny sposób na pierogi. Ciasto z jajkiem czy bez jajka? To kwestia indywidualna, podobnie jak rodzynki w serniku ;). Najważniejsze, by pierogi smakowały nam i naszym domownikom. Poniżej znajdziecie przepis na ciasto pierogowe z dodatkiem jajka i masła. Bardzo je lubię- jest sprężyste, nie klei się do wałka i stolnicy, a ponadto jest bardzo plastyczne i w łatwy sposób lepi się z niego pierogi. Po ugotowaniu pierogi są mięciutkie. Szczerze polecam!
Składniki: (na ok. 60 pierogów)
500 g mąki pszennej typ 450
szczypta soli
250 ml gorącej wody
50 g masła, stopionego
50 g masła, stopionego
1 jajko
Przygotowanie:
W gorącej wodzie rozpuścić sól, wlać również stopione masło. Jajko roztrzepać w osobnej miseczce. Mąkę przesiać do miski, wlać gorącą wodę z masłem i zacząć mieszać łyżką. Po chwili dodać roztrzepane jajko i zagniatać dłońmi. Gdy składniki zaczną się łączyć, wyjąć masę z miski na stolnicę i zagniatać do uzyskania elastycznego i miękkiego ciasta (ok. 5-10 minut). Starać się nie podsypywać ciasta mąką. Wyrobione ciasto po przekrojeniu skrywa w sobie mnóstwo pęcherzyków powietrza. Owinąć je w folię i pozostawić, przykrywając dodatkowo miską, na stolnicy na 20-30 minut do odpoczęcia.
Teraz pozostaje już tylko cienko ciasto rozwałkować, dowolnie nadziać i ugotować. Powodzenia!
Teraz pozostaje już tylko cienko ciasto rozwałkować, dowolnie nadziać i ugotować. Powodzenia!
Rady:
– ilość wody w przepisie może się minimalnie różnić w zależności od wielkości jajka.
– ciasto można wyrobić również mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.
– ciasto można wyrobić również mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.
9 komentarzy
Używam takiego samego przepisu 😀 Polecam więc 🙂
Wlewając gorącą wodę na jajko, ono się zagotuje ! Ja robię podobnie lecz bez jajka.
Zamiast oleju daje masło, też są elastyczne.
Witam, przepis został zmodyfikowany. Proszę zapoznać się z nową wersją :). Pozdrawiam!
Nie wiem co robię źle, zawsze gdy gotuję mrożone pierogi to dosłownie wszystkie mi się rozklejają i wychodzi jedna wielka kasza…
Dawniej jakoś bardziej lubiłam pierogi, co oczywiście nie zmienia faktu że przepis jest świetny. Ostatnio zaczęłam wyjątkowo gustować w kuchni amerykańskiej 😡 Najgorsze co może być dla mojej diety.. burgery… frytki… naleśniki… 😉
Pozdrawiam
Powodem rozklejania się pierogów w trakcie gotowania może być m.in. za duża ilość mąki w cieście lub zbytnie podsypywanie ciasta mąką podczas rozwałkowywania. Możliwe też, że pierogi za słabo są sklejane 🙂
Robię podobnie ciasto lecz bez jajka.Trochę się obawiam że będzie zbyt mało sprężyste bo białko usztywnia ciasto.Czy tak jest w praktyce czy mozna wyprobowac z całym jajkiem?
Robię z całym jajkiem z powyższego przepisu. Dla mnie przepis idealny!
Ciasto ” jest sprężyste, nie klei się do wałka i stolnicy, a ponadto jest bardzo plastyczne i w łatwy sposób lepi się z niego pierogi. Po ugotowaniu pierogi są mięciutkie. ” To prawda, ciasto rzeczywiscie takie bylo. Pare dni temu skorzystalam z tego przepisu i zrobilam ruskie pierogi, robilam z polowy porcji, tylko 1 jajko pozostalo niezmienione.