7,7K
Składniki: (na 1 średniej wielkości bochenek)
Zaczyn:
Ciasto:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie i mleku, dodać mąkę oraz cukier. Całość dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do podwojenia objętości.
Po tym czasie krótko wyrobić rękami i uformować w owalny bochenek. Bochenek umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny do napuszenia.
Piec w 220 st.C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze 20-25 minut (lub chwilę dłużej). Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia.
Smacznego! 🙂
Źródło przepisu: klik
Chleb. Domowy, rodzinny, na śniadanie. Pięknie wyrasta podczas pieczenia, nie pęka, nie sprawia żadnych problemów. Ja piekłam go w piekarniku z parą wodną i tak Wam właśnie polecam. Jak uzyskać parę wodną? Wystarczy, że przed pieczeniem, do piekarnika włożymy blaszkę z wrzącą wodą i umieścimy ją na dole piekarnika lub piętro niżej niż chlebek. Wypróbujcie!
Składniki: (na 1 średniej wielkości bochenek)
Zaczyn:
120 g ciepłej wody
120 g ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
160 g mąki pszennej
Ciasto:
zaczyn z powyższego przepisu
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki stopionego masła
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania chlebka
odrobina maku lub sezamu do posypania
Przygotowanie:
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie i mleku, dodać mąkę oraz cukier. Całość dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Ciasto: Mąkę przesiać, wsypać do niej sól i wlać wyrośnięty zaczyn. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie), dodając pod koniec stopione masło. Wyrabiać do uzyskania elastycznego i jednolitego ciasta.
Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do podwojenia objętości.
Po tym czasie krótko wyrobić rękami i uformować w owalny bochenek. Bochenek umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny do napuszenia.
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem/sezamem i nacechować nożem (zrobić kilka nacięć na bochenku).
Piec w 220 st.C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze 20-25 minut (lub chwilę dłużej). Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia.
Smacznego! 🙂
Źródło przepisu: klik
28 komentarzy
Skórkę ma idealnie chrupiącą, coś wspaniałego 🙂
Pięknie wygląda ten chlebek
Wow!!! idealny,piękny:)
Upiekłem dziś wyszedł pyszny super przepis pozdrawiam
160 gram mąki to szklanka czy więcej ??
Szklanka. W razie potrzeby dodac jeszcze odrobine maki. Pozdrawiam! 🙂
160 gram mąki to szklanka czy więcej ??
Szklanka. W razie potrzeby dodac jeszcze odrobine maki. Pozdrawiam! 🙂
Jaki typ mąki użyć , czy nie ma różnicy?
Typ 650-750 bedzie ok 🙂 Pozdrawiam!
Wszystkie chlebki wypróbowane i rewelacyjne. Czekam na kolejne przepisy 🙂
Mój się rozlał na boki i wyszedł lekki gliniasty 🙁
Czy wszystkie składniki były dobrze odważone??
Tak. Wagą kuchenną. Robot wyrabiał ok 7 minut. Być może za krótki czas wyrabiania.
A jaka konsystencję miało ciasto po wyrobieniu? Było rzadkie, klejące czy sprężyste i jednolite?
Sprężyste i jednolite. Ba! Nawet bardzo sprężyste rzekłabym 🙂
Hmm.. W takim razie nie wiem dlaczego Pani chlebek rozjechal sie podczas pieczenia. Może to kwestia formowania bochenka- to też jest ważny element. Następnym razem proszę spróbować upiec w formie, np. keksowce. Powinno być ok ☺ Pozdrawiam!
Świetnie Ci wyszedł ten chleb 🙂
A czy buleczki też mozna uformować z ciasta ?
Tak oczywiście 😉
Pozdrawiam
Tak oczywiście 😉
Pozdrawiam
Nie rozumiem :120gr ciepłej wody i 120 gr ciepłego mleka.Płyny do przepisów kulinarnych podajemy w mili litrach ,ewentualnie w szklankach jest to bardziej zrozumiałe.
Witam,
1 g wody= 1 ml 🙂
W przypadku mleka jest podobnie. Pracuję na wadze, więc często podaje przepisu właśnie w gramach. Pozdrawiam!
Co lepsze masło czy margaryna
Zdecydowanie masełko 🙂
A czy mogę dac drożdże instant? Jeśli tak to ile?
Tak, dajemy ich wtedy 2x mniej niż świeżych 🙂
Jeszcze nigdy nie miałam okazji robić takiego chleba ale jak widzę po zdjęciach to zapowiada się bardzo pysznie. Najchętniej korzystam z przepisów od https://basiazsercem.pl/ gdyż bardzo lubię robić wszelkie dania mączne. Jednak chyba w najbliższy weekend spróbuję zrobić taki chleb wiedeński.