Rodzinka była zachwycona smakiem tego ciasta. Znikło nawet nie wiem kiedy 🙂 Orzechowe blaty idealnie komponują się z puszystym kremem i brzoskwiniami. Całość smakuje wybornie.. polecam!
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 28×40 cm)
Placki bakaliowe:
8
białek
białek
200g
cukru
cukru
3 żółtka
200 g
orzechów włoskich, zmielonych
orzechów włoskich, zmielonych
100 g
wiórków kokosowych
wiórków kokosowych
100 g
rodzynek
rodzynek
3
łyżki mąki pszennej
łyżki mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowo-brzoskwiniowy:
sok
z 1 puszki brzoskwiń
z 1 puszki brzoskwiń
5
łyżek cukru
łyżek cukru
2
budynie śmietankowe bez cukru (2×40 g)
budynie śmietankowe bez cukru (2×40 g)
1
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki pszennej
1 ½
szkl wody
szkl wody
5
żółtek
żółtek
300 g miękkiego masła
Dodatkowo:
2
paczki Delicji o smaku pomarańczowym (24 szt.)
paczki Delicji o smaku pomarańczowym (24 szt.)
¼ szkl
mocnego naparu kawy naturalnej
mocnego naparu kawy naturalnej
¼
szkl spirytusu
szkl spirytusu
osączone
brzoskwinie z 1 puszki
brzoskwinie z 1 puszki
2
galaretki brzoskwiniowe
galaretki brzoskwiniowe
Przygotowanie:
Placki bakaliowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do osiąknięcia z wody. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, miksować. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Masę przelać do dwóch form o wymiarach 28×40 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 160 st.C przez około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Placki można upiec również na jednej blaszce, a po upieczeniu przekroić na dwa blaty.
Krem budyniowo-brzoskwiniowy: Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem i ¾ szkl wody. Budynie, żółtka i mąki rozpuścić w ¾ szkl wody. Mieszankę wlać do gotującego się soku, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego kremu.
Połowę kremu wyłożyć na pierwszy placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając kilka łyżek. Całość przykryć drugim plackiem orzechowym i wysmarować odłożonym wcześniej kremem. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalać tężejącą, wcześniej rozpuszczoną w 3 szkl gorącej wody galaretką brzoskwiniową.
Ciasto schłodzić w lodówce całą noc. Smacznego!
4 komentarze
Piękne ciasto i takie wysokie ! 🙂
Nominowałam ten blog do nagrody Liebster 🙂 Serdecznie zapraszam do zabawy i dalszych nominacji. Kuchnia Paulettes.
http://www.paulettes17.blogspot.no
Dziękuję za nominację 🙂 Już raz brałam udział, ale i tym razem nie odmówie. Pozdrawiam!
Witaj 😉 jutro mam zamiar upiec to ciasto 🙂 Wygląda cudnie!
Polecam! Mam nadzieję, że zaskakuje 🙂 Pozdrawiam!