Czym różni się lukier królewski od zwykłego? Przede wszystkim tym, że królewski robi się na białkach. Ten lukier jest trwalszy, szybciej wysycha i ma piękny, śnieżnobiały kolor. Obowiązkowy podczas dekoracji ciasteczek czy pierniczków. Polecam!
Składniki:
2 białka, schłodzone minimum 12 godzin w lodówce
350 g cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
opcjonalnie barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Białka umieścić w misce i zacząć ubijać. Gdy lekko się spienią dodawać przesiany cukier puder. Miksować na najniższych obrotach miksera przez 10-15 minut do powstania gęstego, białego lukru.
Lukier można również przygotować o wiele szybciej- bez użycia miksera. Białka przelewamy do miski i zasypujemy cukrem pudrem. Energicznie mieszamy drewnianą kulką do ucierania (patrz zdjęcia) do uzyskania gęstego lukru.
Na koniec dodać sok z cytryny oraz opcjonalnie barwniki spożywcze. Jeśli lukier jest za rzadki- dodać trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty- dodać jeszcze troszkę soku z cytryny. Lukier ma odpowiednią konsystencję, gdy po nałożeniu odrobiny na palec nie rozpływa się. Powinien zachować swój kształt.
I już! Czas zabrać się za dekoracje naszych pierniczków! Powodzenia 😉
6 komentarzy
Świetny przepis! Napewno skorzystam ��
Czy pierniczki z takim lukrem można trzymać normalnie poza lodówka ?
Oczywiście! Lukier królewski szybko zasycha i jest bardzo trwały 🙂
Dziękuję bardzo ! Na pewno wypróbuję 🙂 pozdrawiam 🙂
A czym dekorowane ;pierniczki – chodzi mi o sprzet??:)
Najlepiej sprawdzi się foliowy woreczek. Napełniamy go lukrem, odcinamy koniuszek i dekorujemy 😉