78,9K
Babeczki to jedne z najprostszych wypieków. Wystarczy wymieszać suche i mokre składniki, a następnie połączyć je, np. za pomocą łyżki. Dziś zapraszam na ich łaciatą dwukolorową odsłonę. Mięciutkie i wilgotne za sprawą kwaśnej śmietany. To klasyczny, podstawowy przepis na babeczki. Jeśli szukasz prostych pomysłów na wypieki, które możesz upiec ze swoimi dziećmi, to dobrze trafiłeś ;).
Składniki: (na 12-14 sztuk)
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (225 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
szczypta soli
2 jajka
1/3 szklanki oleju
rzepakowego
rzepakowego
1 szklanka kwaśnej śmietany 18% (250 g)
Dodatkowo:
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, olej i śmietanę połączyć w misce. Do innego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz dodać cukry i szczyptę soli. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki lub trzepaczki krótko wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki, wymieszać.
Do 12-14 papilotek nakładać naprzemiennie jasne i ciemne ciasto (do 3/4 wysokości papilotek- babeczki urosną!). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Dodatkowo można posypać je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!
Do 12-14 papilotek nakładać naprzemiennie jasne i ciemne ciasto (do 3/4 wysokości papilotek- babeczki urosną!). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Dodatkowo można posypać je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!
39 komentarzy
Dziś upiekłam. Są przepyszne!! puszyste a smak.. rewelacyjny!! 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!
Babeczki REWELACJA !!!! Na pewno na stałe zagoszczą w naszym domu. Gratuluje wspaniałego bloga 🙂
Bardzo sie ciesze! Pozdrawiam 😉
A mozna zamiast śmietanki dac jogurt naturalny?
Tak 🙂 Tylko zeby byl w temperaturze pokojowej. Pozdrawiam!
Sprawdziłam, upiekłam i polecam. Są pyszne nawet z jogutem 🙂 dziękuję
Super! Bardzo się cieszę. Życzę smacznego 🙂 Pozdrawiam!
Przepis godny polecenia! Babeczki pyszne i dlugo pozostaja swieze:) pozdrawiam
Dziękuję za opinię 🙂
Cieszę sie ogromnie!
Witam. Temperatura pieczenia to jest góra dół czy termoobieg? ja mam w domu termoobieg.
Pięknie wyrosły i potem bardzo opadły 🙁
Czy składniki były w temperaturze pokojowej? Ile czasu piekłaś/eś babeczki? 🙂
Witam,
dodać słodką czy kwaśną śmietankę?
Kwaśną. Pozdrawiam!
Witam 🙂 Czy zamiast śmietany 18% można dać kefir?
Pozdrawiam
Myślę, że tak, choć możliwe, że będzie trzeba wtedy wziąć poprawkę na ilość mąki (maślanka jest rzadsza od śmietany). Pozdrawiam!
Zaryzykowałam i dodałam kefir (wcześniej robiłam ze śmietaną), oprócz tego nic nie modyfikowałam. Ciasto wyszło ciut rzadsze, ale nie było dużej różnicy, wyszły lepsze niż wcześniej, także polecam! Dziękuję za odpowiedź 🙂
Cieszę się, smacznego!
Czy cukier się dobrze rozpuści? Nie trzeba wymieszać mikserem?
Czy wyszłoby z tego przeoprz ciasto w keksowce? 🙂
Myślę, że tak. Czas pieczenia się jednak wydłuży 😉 Pozdrawiam!
Mam zamiar zrobić w sobotę ale mam pytanie czy można je upiec w silikonowej formie bez papierowych podkładek ??
Można 😉 jeśli będzie to jedna większa forma silikonowa, to czas pieczenia się wydłuży. Pozdrawiam!
Muszę w końcu kupić brytfanne do muffinek, bo te babeczki tak na mnie paczą 😀
Babeczki wyszły pyszne. Polecam przepisy z tej strony, robiłam pieguska i też fajnie się udał. Na pewno będę tu często zaglądać:-)
Cieszę się ogromnie 🙂
Można cukier zastąpić erytrolem? Ile go dac?
Cześć! Tak możesz. Erytrol jest mniej słodszy od cukru, więc daj go ciut więcej. Najlepiej spróbuj masy po wymieszaniu i ewentualnie dosłódź. Pozdrawiam!
Czym zastąpić kwaśna śmietana? Czy jogurt da radę?
Tak, jogurt jak najbardziej 😉
Czy do babeczek mogę dodać pokrojoną czekoladę?
Jasne;)
Czy można zamiast mąki pszennej dać mąkę orkiszową typ 630? Czy lepiej wymieszać obie?
możesz 🙂
te dwie łyżki mąki odjąć od tych 225 g mąki czy to dodatkowo ?
przepraszam już widzę że dodatkowo
Witam. podana temperatura pieczenia to jest z termoobiegiem? ja mam w domu taki piekarnik. będę wdzięczna za info
Upiekłam dzisiaj. Sa naprawdę pyszne i nie za słodkie. Dodałam 3/4 szklanki siekanych drobno orzechów włoskich oraz dołożyłam tym samym 2 łyżki oleju i 1/3 szklanki tłustego mleka bo mi zabrakło śmietany. wyszły znakomite.
Zrobię takie same następnym razem z podobnymi modyfikacjami 😋