Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
Porady

Perfekcyjny krem budyniowy-PORADY

by Justyna Dragan 16 września 2015
autor Justyna Dragan 16 września 2015


Ten krem jest jednym z podstawowych, najtańszych, najbardziej popularnych i lubianych przez nas kremów. Jest również takim elementem wypieku, który bardzo lubi płatać figle. Czy Tobie też zdarzyło się, że krem był wodnisty, za gęsty, za rzadki, zwarzył się, a może miał grudki? Nie martw się… mi też. Pamiętaj tylko, by zwarzonego kremu nie wyrzucać od razu do kosza! Da się go uratować i co ciekawe, w ogóle nie jest gorszy od tego niezwarzonego. 
Podstawowy przepis na ten krem możecie znaleźć TUTAJ.
Co więc zrobić, by krem budyniowy spełnił nasze oczekiwania? Po kolei…

BUDYŃ:
Jak się można domyślić, do zrobienia kremu budyniowego potrzeby jest budyń. I już na samym początku warto podkreślić, że musi on być naprawdę gęsty. Tak, że można odwrócić garnek do góry dnem. Zbyt rzadki, lejący budyń zwiększa prawdopodobieństwo zważenia się kremu. Co więc zrobić, by krem był gęsty?? Zmniejszyć ilość mleka zalecanego na opakowaniu. Np. zamiast 500 ml mleka użyć 400 ml. Dzięki temu, po ugotowaniu krem będzie miał odpowiednią konsystencje.
Następnie należy go pozostawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej w temperaturze pokojowej (jeśli nie mamy czasu, można włożyć go na chwilkę do lodówki). Dopiero tak przygotowany budyń można dodawać do utartego masła.
MASŁO
Tylko i wyłącznie!! Zapomnij o margarynie, miksach itp., które podczas ucierania lubią się warzyć. Masło powinno być prawdziwe, z jak największą zawartością tłuszczu (najlepiej 82%). Dzięki temu krem będzie miał piękny, maślany smak i zapach.
Masło przed utarciem powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej (wystarczy wyciągnąć je z lodówki na 2 godziny przed użyciem). Powinno mieć zbliżoną temperaturę do budyniu (lepiej, by budyń był zimniejszy niż masło. Nigdy na odwrót!). Dzięki temu krem na pewno się uda! Masło należy utrzeć na puch, do jasności i puszystości. Dopiero wtedy można dodawać budyń.
Budyń dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce, za każdym razem dobrze miksując, do otrzymania gładkiego i jednolitego kremu. 
Jeśli nam się to uda, możemy być z siebie zadowoleni. Jeśli nie, to nie należy się poddawać! Jest kilka sposobów, by  uratować krem budyniowy.

  
CO ZROBIĆ GDY…
  
KREM SIĘ ZWARZYŁ
1. Pierwszym sposobem jest przełożenie zwarzonej masy do miski żaroodpornej i ustawić ją nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Cały czas mieszając, pod wpływem ciepła krem zrobi się jednolity. Wtedy należy zdjąć go z ognia i schłodzić w lodówce, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 
2. Drugim sposobem jest w oddzielnej misce utrzeć dodatkowo mniej więcej 1/4 kostki miękkiego masła, a następnie powoli dodawać zwarzony krem budyniowy. 
3. Trzecim sposobem jest dodanie do zwarzonej masy około 3 łyżek wrzącej wody lub mleka, cały czas miksując. 
KREM MA GRUDKI
1. Najczęstszym winowajcą jest tutaj budyń. By uniknąć grudek w kremie, polecam mleko wymieszane z proszkiem budyniowym dodać do gorącego, a nie gotującego się mleka. Dzięki temu proces gęstnienia będzie trwać dłużej, ale zmniejszy prawdopodobieństwo
powstania grudek.
2. Podczas łączenia masła i budyniu, obydwa te składniki powinny być w tej samej temperaturze (najlepiej pokojowej). Jeśli tak nie będzie, masło zacznie się “grudkować”.
3. Nie można ubijać kremu zbyt długo, by tłuszcz zawarty w maśle się nie oddzielił.
4. W łatwy sposób można pozbyć się grudek. Wystarczy miskę z kremem umieścić nad garnczkiem z gorącą wodą i miksować przez kilka minut. Dzięki temu grudki ulegną roztopieniu, a krem będzie jednolity.
5. Można również wstawić miskę z kremem na kilka sekund do mikrofalówki. Po czym od razu zmiksować (efekt podobny jak w poprzednim sposobie).
6. Dobrym sposobem jest również dodanie do kremu 1-2 łyżki ciepłego mleka.
KREM JEST ZA GĘSTY
1. Jeśli gotowy krem budyniowy nawija się na trzepaczki miksera, a sam mikser odmawia pracy, wystarczy dodać kilka łyżek mleka lub śmietanki (w temperaturze pokojowej!) i dobrze zmiksować.
KREM JEST ZA RZADKI
1. Zbyt rzadki krem należy wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie wyjąć i w razie konieczności zmiksować krótko mikserem. (podczas chłodzenia zawarte w kremie masło zagęści krem).
PRÓBOWAŁEM JUŻ WSZYSTKIEGO, A KREM DALEJ MI NIE WYCHODZI
W takiej sytuacji polecam kupić budyń z innej firmy i spróbować jeszcze raz… może to jego wina 😉
Pamiętaj!
Człowiek uczy się na błędach! Nie poddawaj się, gdy krem znów przysporzy Ci problemów. Kiedyś na pewno się uda.

 Jeśli masz pytanie albo swoje rady dotyczące kremu budyniowego to koniecznie napisz w komentarzu! Z wielką chęcią je przeczytam!
41 komentarzy
8
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Krem budyniowy- przepis podstawowy
następny
Owocowy sernik na biszkopcie

Zobacz również

Gdzie zjeść w Krakowie? (8 miejsc)

Jak otworzyć kokosa? + domowe wiórki i płatki...

Perfekcyjne bezy-PORADY

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

Zakwas chlebowy- krok po kroku

Zakalec-PORADY

Jak zrobić rozczyn drożdżowy?

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

41 komentarzy

Anonimowy 8 września 2016 - 09:02

kupny budyń … faktycznie bardzo skomplikowane

odpowiedz
Anonimowy 14 października 2016 - 09:06

U mnie krem budyniowy wychodzi ładny, gęsty, bez grudek tylko po wstawieniu ciasta do lodówki po kilkunastu godzinach robi się rzadki, lejący.
Jaka może być tego przyczyna?
Proszę o odpowiedź.
Dziękuje i pozdrawiam

odpowiedz
Justyna Dragan 14 października 2016 - 09:11

A jakiego masła Pani używa?? Czy przed dodaniem do masła budyniu budyn jest gesty?

odpowiedz
Aga 13 czerwca 2020 - 22:48

Mam ten sam problem, krem gęsty, bez grudek, a po nocy w lodówce rzadki się robi. Masło 82, budyń gęsty. Co mogło pójść nie tak??

odpowiedz
Justyna Dragan 14 czerwca 2020 - 13:03

korzystasz ze sklepowego budyniu w paczce czy robisz budyń samodzielnie z mąk? Jeśli używasz sklepowego, może warto zakupić budyń inne marki i spróbować znowu 😉

odpowiedz
Ela 17 grudnia 2020 - 22:40

Ja mam taki problem że zrobilam budyn sama czyli 3 żółtka lyzeczka masla i szklanka mleka. A w drugiej szklance dodalam make ziemniaczaną. Po polaczeniu pachnialo jakby serwatką ale smakowalo dobrze. Po dodaniu masla juz po ostudzeniu bylo w rezultacie za rzadkie. Dodam że to swojskie maslo i bardzo ale to bardzo pachnie intensywnie. Krem byl za rzadki więc dodalam troche ubitej smietanki 36. Bylo troche lepiej. Po sprobowaniu juz ciasta z kremem budyniowym zostaje gorzki smak w ustach. Czy to wina masla ? Jaka może być przyczyna? Dodalam duzo cukru waniliowego żeby pozbyc się tego zapachu i zapachu nie ma ale gorzki posmak w ustach po zjedzeniu się pojawil a na wczesniejszych etapach przygotowania kremu tego posmaku absolutnie nie było. Co mogę zrobić? Co o tym myśleć?

Justyna Dragan 19 grudnia 2020 - 17:09

Hmmm myślę, że warto jeszcze raz wykonać ten krem. Jeśli sytuacja się powtórzy to może rzeczywiście coś jest nie tak z masłem :).

Ilons 19 listopada 2020 - 17:40

Co zrobić kiedy oddzielił się tłuszcz?? W smaku krem jest dobry, ale cały tłusty i rozwarstwia sie:(

odpowiedz
Justyna Dragan 21 listopada 2020 - 07:32

czy budyń i masło miały zbliżone temperatury podczas łączenia?

odpowiedz
Unknown 27 października 2016 - 19:56

Jeżu masa uratowana…6urodziny córki..oj dzięki dzięki

odpowiedz
Justyna Dragan 28 października 2016 - 04:51

To się cieszę! 🙂
Pozdrawiam.

odpowiedz
Anonimowy 5 grudnia 2016 - 12:45

Można jeść krem z e zwazona masa. ??

odpowiedz
Justyna Dragan 5 grudnia 2016 - 13:43

Myślenie tak 😉 To wciąż ta sama masa tylko zapewne inaczej wygląda 🙂 A co poszło nie Tak?

odpowiedz
Truskawka 30 grudnia 2016 - 15:58

Zrobiłam podstawę kremu orzechowego, tzn. do dwóch szklanek mleka dodałam wanilię, zmielone orzechy i dwie łyżeczki maki ziemniaczanej (choć w przepisie była tylko jedna). Teraz studzę masę, ale jest cały czas dość rzadka. Wg przepisu mam dodać po wystudzeniu 1 żółtko i ucierać. Nie ma słowa o maśle. Czy samo żółtko zagęści krem? Czy zaryzykować i dodać też utarte masełko???

odpowiedz
Justyna Dragan 30 grudnia 2016 - 17:03

Jeśli masa po wystudzeniu nie zgęstnieje dodałabym masło. Mogłabym jednak prosić o podanie wszystkich składników tego kremu orzechowego?? Te żółtko po wystudzeniu cos mi nie pasuje 😉

odpowiedz
Emilka 12 kwietnia 2021 - 18:07

A przykrywa pani budyń folią,aby nie powstał korzuch?

odpowiedz
Justyna Dragan 13 kwietnia 2021 - 15:19

tak tak 🙂

odpowiedz
Anonimowy 18 lutego 2017 - 19:01

Co zrobić jeśli masa jest tłusta bo zaduzo
dałam masła.

odpowiedz
Justyna Dragan 18 lutego 2017 - 19:17

Wydaje mi się, że jedynym rozwiązaniem jest ugotowanie dodatkowego budyniu i dodanie go do masy 🙂

odpowiedz
Anonimowy 15 grudnia 2017 - 12:24

Witam, a gdy budyń jest za słodki? Co Pani proponuje? Może dogotuje budyń z torebki już bez cukru i je wymieszam razem?

odpowiedz
Justyna Dragan 15 grudnia 2017 - 21:45

Nic bym nie dodawała 😉
Taki słodki budyń zmiksowany z utartym masłem powinien się wyrównać 🙂
Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 20 grudnia 2017 - 20:55

Jakie są proporcje na 3 budynie.chodzi mi o ilość masła.Pozdrawiam Andrzej.

odpowiedz
Justyna Dragan 21 grudnia 2017 - 05:58

400-450 g 🙂

odpowiedz
Anonimowy 23 grudnia 2017 - 02:21

Najlepszy sposób na gładki krem budyniowy to na samym końcu to zblendowanie. Sprawdzone ��

odpowiedz
Amazing 6 maja 2019 - 11:08

Potwierdzam! Ostatnio tak uratowałam masę budyniową.

odpowiedz
Anonimowy 28 czerwca 2018 - 11:46

a ja mam swoją teorie masa budyniowa waży się zawsze (ta bez chemicznych dodadtków) nie można jej zrobić nie zważonej . włąśnie jade do sklepu po sztuczną bo ta się nie waży a potem bede zgrywać cwaniaka przy gościach że mi się masa nie waży i udzielać rady typu żeby mase podgzać dodać masa i wsadzić se w d… chyba że ktoś przyjdzie do mnie do domu i zrobi te mase na moich oczach i mu się nie zważy . A tak nie uwierze nikomu i nikt i nic mnie nie przekona że mu się masa nie waży i wszystkie te porady są do d

odpowiedz
Anonimowy 15 listopada 2018 - 10:52

To moze jednak najpierw sprawdź te wskazówki a potem, jak tak bardzo lubisz, możesz wsadzić krem do d… zamiast go ze smakiem zjeść 🙂

odpowiedz
Fotografia produktowa 4 grudnia 2018 - 11:33

Świetny wpis oraz blog.
Pozdrawiam !

odpowiedz
Anonimowy 28 grudnia 2018 - 12:15

Bardzo dziękuję za porady! !!! Udało się uratować krem hurra! !!

odpowiedz
Anonimowy 11 czerwca 2019 - 21:59

co do kupna budyniu w razie nieudanego kremu zgadza się, ja kupuje tylko dr. oetker, kiedyś kupilam firmowy lidlowy i budyń wyszedl jak woda mimo zachowanych proporcji

odpowiedz
Anonimowy 4 sierpnia 2019 - 21:56

Utarłam masło, dodałam budyń. Wszystko wyszło ładnie, pięknie masa jednolita, gładka, ale nie smakuje budynkiem…..?? To normalne? Myślałam, że będzie mieć pyszny budyniowy smak a tu klops. Jest taka trochę nijaka. Na pewno za mało cukru ale to nie zmienia faktu, że praktycznie nie czuć waniliowego aromatu a budyń przed wymieszaniem był smaczny.

odpowiedz
Justyna Dragan 5 sierpnia 2019 - 16:39

Polecam dodac wówczas ekstrakt/paste z wanilii lub ziarenka z laski wanilii 🙂

odpowiedz
Anonimowy 9 grudnia 2019 - 17:34

Utarłam masło dobre bo 82 procent z budyniem. Budyń był bardzo gęsty tępy. Jednak dodałam go jak był jeszcze ciepły. Zaczęłam miksować i zrobił sie strasznie rzadki. Czy to wina tego że nie był wystudzony czy złej jakości? Budyń kupiłam w netto za 0,60 groszy. Chyba więcej go nie kupię.

odpowiedz
Justyna Dragan 11 grudnia 2019 - 08:59

Ciepły budyń rozpuścił masło. Następnym razem proszę łączyć masło i budyń gdy mają zbliżone temperatury 🙂

odpowiedz
Małgorzata 13 kwietnia 2020 - 13:30

Krem budyniowy wyszedł dobry w smaku. Dlaczego po jakimś czasie ma gorzki smak. Przepis mam sprawdzony składników dobre jakościowo. Czy to może być wina masła?

odpowiedz
Justyna Dragan 13 kwietnia 2020 - 13:57

Nigdy mi się nie zdarzyło, by po pewnych czasie krem był gorzki… Możliwe, że to kwestia masła, ale głowy nie daję 😉

odpowiedz
FretkaVI 21 listopada 2020 - 02:04

Do utartego masla dalem za cieply budyn i sie rozwarstwil. Ktorego sposobu powinienem urzyc. Czy podgrzac i zmiksowac czy utrzec troche masla i schlodzoną zwarzoną dodawac po trochu

odpowiedz
Justyna Dragan 21 listopada 2020 - 07:34

Spróbowałabym tej drugiej opcji 🙂

odpowiedz
Justyna 4 kwietnia 2021 - 14:45

Dlaczego za każdym razem kiedy robie masę budyniowa wyczuwam smak „proszku” jakby ktos dorzucił zbyt duza ilość mąki?? Robie różne firmy budyniów. Problem wciąż ten sma

odpowiedz
Justyna Dragan 4 kwietnia 2021 - 18:03

Doprowadzasz do zagotowania? 😉

odpowiedz
Elżbieta 18 kwietnia 2022 - 09:15

witam. zrobiłam gęsty budyń, utarłam masło. Wszystko w temp pokojowej Dodawałam po łyżce budyniu do masła, miksując. jak zwykle się rozwarstwiło.
Zrobiłam kąpiel wodną, zmiksowałam na gładką masę. całą noc w lodówce i dalej jest to płynne (coś jak ciasto na naleśniki)
Jak to ratować?

odpowiedz

Skomentuj Justyna Dragan Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK “Świąteczne wypiekanie. Część II”

Popularne

  • 1

    Tortilla z jajecznicą i awokado

  • 2

    Pączki pistacjowe

  • 3

    Ebook “Świąteczne wypiekanie. Część II”

  • 4

    Piekarnik do zabudowy – jak wybrać? 5 najbardziej przydatnych funkcji.

  • 5

    Bułeczki bao z grillowanym halloumi, guacamole i warzywami

  • 6

    Klasyczny hummus

  • 7

    Sałatka Caprese

  • 8

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 9

    Ciasto Poduszkowiec

  • 10

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 11

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 12

    Sernik creme brulee

  • 13

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 14

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 15

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 16

    Szybka focaccia

  • 17

    Tradycyjne pączki

  • 18

    Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem

  • 19

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 20

    Zawijane drożdżówki z kruszonką i lukrem

Najnowsze komentarze

  • Ola - Dwukolorowe ciasto z twarogiem
  • Roza - Tradycyjne bułki pszenne
  • Weronika - Przekładaniec Agi
  • Monika - Makowa Panienka
  • JolantaW - Domowe mleko owsiane

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny marmolada masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pistacjowe serniczki w szklankach 😎 Kremowa mas Pistacjowe serniczki w szklankach 😎
Kremowa masa serowa, chrupki spód i polewa pistacjowa. Uzależniające 🙃😊

Zapisz ten przepis 🙌👇🏻

Składniki: (na 3 porcje)

Spód:
50 g kruchych ciasteczek
20 g masła, stopionego

Masa serowo-pistacjowa:
300 g tłustego i gęstego twarogu mielonego
150 g słonego serka śmietankowego
50 g miodu
50 g masła pistacjowego @maslove.pl 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa pistacjowa:
20 g masła pistacjowego Maslove
40 g białej czekolady
30 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:
garść posiekanych pistacji

Przygotowanie:

Spód: ciastka pokrusz, wymieszaj z masłem i wysyp do trzech niedużych szklanek lub słoiczków. Całość dociśnij.

Masa serowo-pistacjowa: wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Wyłóż na ciasteczkowe spody.

Polewa pistacjowa: składniki rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Polewą oblej desery. 

Całość posyp posiekanymi pistacjami. Przechowuj w lodówce. Smacznego!

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#sernik#cheesecake#whitechocolate#mango#justynadragan#coffee#kawa#coffeecheesecake#chocolatecheesecake#matcha#matchacheesecake#pistacje#pistachio#współpraca
A było to tak… kręcę dla Was rolkę, po czym A było to tak… kręcę dla Was rolkę, po czym wpada Piter @piotrkravitz i zjada 3/4 tego galette 🤣😂❤️ 

To jest dopiero rekomendacja hehe 😜
Galette to maślane, lekko listkujące ciasto z dodatkiem śmietankowego serka, które upiekłam z sezonowym rabarbarem i płatkami migdałowymi. 
Kocham miłością wielką i piekę (podobnie jak wielu z Was🥰) od dobrych kilku lat! 

Zapisz ten przepis! ❤️👇🏻

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:
✨ 120 g zimnego masła
✨ 160 g maki pszennej + odrobina do podsypania
✨ 30 g cukru
szczypta soli
✨ 80 g serka śmietankowego typu Almette 

Nadzienie:
✨ 500 g rabarbaru 
✨ 2 łyżki soku z cytryny
✨ 150 g cukru
✨ 30 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
✨ 1 łyżka mąki migdałowej
✨ 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
✨ 1 łyżka płatków migdałowych
✨ lody waniliowe/śmietankowe 

PRZYGOTOWANIE

➡️ Ciasto kruche: Składniki dokładnie odważyć, umieścić w malakserze/thermomixie i zmiksować do połączenia. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 60 minut.

➡️ Nadzienie: Rabarbar umyć (nie obierać), odciąć końce. Pokroić na 1-2 cm kawałki, wrzucić do miski, zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny. Wymieszać i pozostawić na 30 minut, aż rabarbar puści sok. Po tym czasie dobrze odsączyć. Sok przelać do garnuszka, odstawić na bok. Do rabarbaru wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, by skrobia nie była widoczna.

➡️ Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy 30-32 cm. Na ciasto wysypać łyżkę mąki migdałowej, na to nałożyć rabarbar zostawiając wolne marginesy dookoła. Brzegi zgiąć do środka, docisnąć. Ciasto wraz z papierem przenieść na płaską blaszkę, wstawić do lodówki na 40-60 minut.

➡️ Brzegi ciasta wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać płatkami migdałowymi. Piec w 200 st.C przez 35-40 minut do ładnego koloru.

➡️ Sok pozostały w garnuszku po odsączeniu rabarbaru zagotować na średniej mocy palnika, by zgęstniał. Zdjąć i przestudzić.

➡️ Upieczone galette wyjąć z piekarnika, polać odrobiną gęstego syropu. Podawać z lodami. Smacznego!

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#galette#rabarbar
Brownie z masłem orzechowym 🙌 Przypominam Wam Brownie z masłem orzechowym 🙌
Przypominam Wam też przepis! Warto zapisać i upiec na weekend 😁

SKŁADNIKI

Brownie:
150 g masła
200 g czekolady gorzkiej
3 duże jajka
200 g cukru
większa szczypta soli
90 g mąki pszennej

Dodatkowo:
2-3 łyżki masła orzechowego 100% (czysty skład, płynna konsystencja, polecam @maslove.pl :))
sól- ilość wedle upodobań

PRZYGOTOWANIE

Brownie: masło stopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Wrzucić posiekaną gorzką czekoladę, po chwili wymieszać do uzyskania gładkiej błyszczącej polewy. Pozostawić do przestudzenia. Jajka ubić mikserem z cukrem i solą do jasności i puszystości. Strumyczkiem wlewać przestudzoną czekoladową polewę, miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, wymieszać szpatułką do połączenia.
Czekoladowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Na wierzch wyłożyć masło orzechowe, które wcześniej dosolić do smaku. Wykałaczką przemieszać (zrobić esy-floresy). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 25-30 minut, aż na powierzchni utworzy się chrupiąca skorupka. Im krócej będziemy piekli, tym bardziej wilgotne brownie uzyskamy. Wyjąć i wystudzić.

Propozycja podania: polewa z ciemnej czekolady + prażone orzechy laskowe.

#foodblogger#recipe#foodphotography#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#czekolada#justynadragan#brownie
Maliny + biała czekolada Niezawodne połączeni Maliny + biała czekolada 

Niezawodne połączenie 😎
Tu w formie tarty bez pieczenia 🤍
To 1 z 20 przepisów z ebooka „Ciasta i desery bez pieczenia”

Hihi.. cieszę się na sezon truskawkowy, porzeczkowy itd., ale czekam z niecierpliwością na JAGODY! Wy już wiecie, co będzie pieczone 😜😁

#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#strawberries#recipe#cake#gymtime#fit#chocolatecake#chocolate#czekolada
🙌 KAJMAKOWY SERNIK GOTOWANY Z PORZECZKĄ 🙌 🙌 KAJMAKOWY SERNIK GOTOWANY Z PORZECZKĄ 🙌

… czyli trochę o tym, że sernik nie musi być pieczony lub na zimno 😁

Przepis w ebooku „Ciasta i desery bez pieczenia” ❤️ 

‼️ UWAGA ‼️
z kodem: MAJ15
-15% na wszystko w sklepiku 🥰😁
*kod wpisz w koszyku 😘

Link w bio @justyna_dragan

Baaardzo polecam ! 😁😎🙌

#autopromocja#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#cheesecake#chocolatecheesecake
Sezon grillowy trwa! 🥗🫒🫑 Mam dla Ciebie e Sezon grillowy trwa! 🥗🫒🫑
Mam dla Ciebie extra sałatkę na grilla 😎😁
Z tortellini, suszonymi pomidorami @helcompoland , oliwkami i grillowaną papryką. Co więcej, pokusiłam się o przygotowanie do niej domowych grillowanych chlebków 😊🫑 Skuś się przy najbliższej okazji! I pamiętaj - grill to nie tylko kiełbaski 😁

Składniki: (na 3-4 porcje)

Sałatka:
250 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
1 czerwona papryka
7 pomidorów suszonych połówki w oleju @helcompoland
80 g oliwek bez pestek (czarnych i zielonych) 
100 g roszponki
3 łyżki orzechów nerkowca, prażonych i posiekanych

Dressing:
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
przyprawy: sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie

Domowe chlebki z patelni:
250 g mąki pszennej
100 ml letniej wody
80 ml mleka
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano

PRZYGOTOWANIE

1️⃣ Domowe chlebki z patelni: wszystkie składniki umieść w misie miksera, wyrób na jednolite ciasto i odstaw na 60 minut (lub na całą noc w lodówce). Po tym czasie podziel na 4 równe części, rozwałkuj na okrągłe placki podsypując mąką. Smaż na suchej i mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub na grillu) przewracając chlebki co chwilę, by utworzyła się charakterystyczna pusta “kieszonka” w środku. Potrwa to kilka minut, chlebki urosną i się zarumienią.

2️⃣ Sałatka: tortellini ugotuj w osolonej wrzącej wodzie, odcedź. Paprykę umyj, pokrój w kostkę, grilluj na patelni z odrobiną oliwy, następnie przypraw solą i pieprzem. Wystudź. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wyłóż na talerze lub do półmisków.

3️⃣ Dressing: składniki wymieszaj w misce. Spróbuj sosu i ewentualnie dopraw wedle uznania. Polej sałatkę, podawaj z grillowanym chlebkiem. Smacznego!

Rady:
- do sałatki możesz wykorzystać również kapary, które znajdziesz w słoiczku,
- dla podkręcenia smaku zetrzyj na górę sałatki dobrej jakości parmezan.

#helcom #współpraca #pomidorysuszone @zyciemasmak_tasteoflife 

#justynadragan#foodphotography#foodblogger#food#salad#driedtomatoes#grill#sałatka#tortellini#pasta#pepper#bread#pity#yummy#foodinsta#dinner#lunch
☀️💦🇪🇸 Orki z MAJorki ☀️💦🇪🇸
@gregklukowski @yetkayetkowska ❤️☀️🍊

#majorka#spain#mallorca#hiszpania#vacation#polishgirl#photos#lifestyle#poland#friends
🇮🇹🍕☀️ #italy #milano#włochy#mediola 🇮🇹🍕☀️ #italy

#milano#włochy#mediolan#vacation#polishgirl#photos#lifestyle#poland
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT