Tradycyjne kluski na parze, znane również jako buchty lub pampuchy. Puszyste, mięciutkie, jedyne w swoim rodzaju. Zdecydowanie smak mojego dzieciństwa! Z ciastem dobrze się pracuje, można wyrabiać je zarówno rękami, jak i mikserem. Forma podania to już kwestia mocno indywidualna. Jedni wolą na słodko z mnóstwem owoców, sosu owocowego czy też śmietany. Inni preferując wersję wytrawną, np. z mięsnym sosem. Skomponujcie swoje talerze pyszności!
SKŁADNIKI
(na 10 sztuk)
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 40 g miękkiego masła
Do podania:
- na słodko: zblendowane owoce (np. truskawki, jagody), świeże owoce, jogurt, śmietana, solony karmel, polewa czekoladowa itp.
- na wytrawnie: dowolny sos (np. pieczarkowy, pomidorowy, mięsny)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Na początku odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże wkruszyć do miseczki, wsypać 2 łyżeczki cukru, wymieszać, aż drożdże się upłynnią. Wlać 100 ml letniego mleka i wsypać 50 g mąki. Wymieszać do połączenia, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić na 20-25 minut w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie do dużej miski wsypać pozostałą mąkę i cukier, wlać resztę mleka, a także wbić jajka, dodać rozczyn drożdżowy i sól. Ciasto wyrabiać mikserem z hakiem lub ręcznie, aż stanie się elastyczne i jednolite (w razie potrzeby delikatni podsypać dłonie mąką). Dopiero pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło. Pozostawić w misce na 60 minut przykrywając ściereczką.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić na 10 równych części (zalecam korzystać z wagi kuchennej). Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i umieścić na stolnicy obsypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia.
W tym czasie przygotować sprzęt do gotowania na parze. W szerokim garnku zagotować wodę (nie za dużo), nakryć garnek gazą lub ściereczką i obwiązać sznurkiem. Ściereczka nie powinna dotykać wody. Buchty umieszczać na ściereczce po 3-4 sztuki (w zależności od wielkości garnka) pamiętając, by zachować odległości (urosną). Garnek przykryć metalową miską. Gotować na parze przez około 10 minut. Po tym czasie delikatnie odebrać je od ścierki, przełożyć je na talerz i podawać na ciepło w wersji na słodko lub na wytrawnie. W ten sam sposób ugotować pozostałe bułki. Smacznego!
RADY
- przygotowując pampuchy na wytrawnie, można zmniejszyć ilość cukru o połowę.
- pamiętajcie, by nie przegarować bułek. Po 20 minutach garowania pierwsze na ścierkę w celu gotowania na parze powinny trafić bułki, które uformowane były najwcześniej.
- kluski najsmaczniejsze są podane na ciepło tuż po przyrządzeniu. W celu przywrócenia im świeżości można podgrzać je przez chwilę w mikrofalówce.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
1 kluska na parze | całość przepisu (10 klusek) | |
wartość energetyczna | 228,3 kcal | 2283 kcal |
białko | 7,4 g | 73,5 g |
tłuszcz | 5,6 g | 56,2 g |
węglowodany | 37,7 g | 377,1 g |
*wartości przybliżone, kaloryczność i makro dodatków do podania (np. owoców, śmietany itp.) nie została wliczona.
6 komentarzy
Pampuchy! Uwielbiam, w szczególności z sosem owocowym 🙂
Musze sie odwazyc i zrobic
Powiedzcie mi dziewczyny czy wyjda w maszynie na pare? Taka wiecie plastikowa ,gdzie wlewa sie wode na dol .
Myślę, że powinno się udać 😉 Pozdrawiam!
Pychotka😃
Wieki takich nie jadłam 😀