Klasyczny, znany nam wszystkim murzynek. Obłędnie wilgotny i wyrazisty w smaku. Zachowuje świeżość nawet na trzeci dzień. Jest bardzo popularnym i często robionym w Polsce ciastem. Palce lizać 😉
Składniki:
200 g masła
1,5 szkl cukru
1/2 szkl mleka
4 czubate łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Cukier, ekstrakt, kakao, masło oraz mleko zagotować. Zdjąć z ognia, odlać niepełne pół szklanki i odstawić na bok (to będzie polewa murzynka). Odstawić masę do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie wmieszać ją do ciasta kakaowego za pomocą szpatułki.
Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej keksówki o długości 25-30 cm. Piec w 180 st.C około 35-45 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Ostudzonego murzynka polać odstawioną wcześniej polewą w szklance. Smacznego!
Polecam przeczytać porady, jak uniknąć zakalca (klik).
Inspiracja/ źródło: Poezja Smaku
21 komentarzy
A ja dodaje jeszcze 2 lyzki powidel jest wtedy extra nawilzony…
Ja tez dodaję powideł i jest super
Czy tak ma być se ciasto jest trudne do wymieszania? Po dodaniu mąki było bardzo gęste i ciężko łączyło się składniki z pianą z białek łącznie.
tak, ciasto jest gęste 🙂
A ja dodaje jeszcze 2 lyzki powidel jest wtedy extra nawilzony…
A można użyć papieru do pieczenia?
Tak 🙂
Jakiej pojemności szklanka ?taka klasyczna zwykła ?
250 ml
Udał mi się pięknie. Wyrośnięty, pyszny. Dziękuję!!!!
Bardzo sie cieszę!! Smacznego! 👍😘
Przepyszny właśnie wyciągnęłam . Zapach w całym mieszkaniu ��
Życzę smacznego! 🙂
MOJ TEZ JUZ W PIECU SIE PIECZE BĘDZIE DO KAWKI NA JUTRO MNIAM
Robię już 2 raz świetny przepis 😊 ciasto przepyszne 😊
Jakiej szklanki Pani używa? 200ml? 250ml?
250 😉
Czy można użyć maki tortowej?
Oczywiście,
Mąka tortowa to wysokooczyszczona mąka pszenna 🙂
Zrobiłam wczoraj w keksówce 25cm. Dobre, ale trochę za słodkie. Myślisz, że w 40 cm by wyszło? Bo tylko te dwie mam 😜
Wlasnie studzę. Mam nadzieję że mnie też się uda ale ja jeszcze dodam powideł wtedy będzie wilgotniejszy