Proste bułeczki z mąki orkiszowej, która sprawia, że są zdrowsze. Pikantne, puszyste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze, bo domowe! Przepis zaczerpnięty z książki Konrada Gaca- Kuchnia Fit. Polecam 😉
Składniki:
800 g mąki orkiszowej
7 g suchych drożdży
600 ml letniej wody
2 łyżki czarnuszki
2 łyżki ostrej papryki
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, a następnie dobrze wyrobić rękami do uzyskania elastycznego, sprężystego ciasta. Ciasto podzielić na około 20 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 60 minut).
Po tym czasie naciąć bułeczki ostrym nożem oraz posypać czarnuszką (opcjonalnie). Piec w 200 st.C około 30 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia. Smacznego!
5 komentarzy
Super bułeczki, muszą być pyszne:)
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Czy bułeczki nadają się do mrożenia
Tak, ja mrożę bułki oraz pozostałe produkty jak pieczywo czy chałki i jest wszystko ok.
sa w piecu ładnie wyglądają, myślę że będą pyszne jak inne pieczywo z Justyny strony .
mąką orkiszowa pełnoziarnista ?