
Na pewno nie raz zastanawiałeś się, dlaczego twój biszkopt znów opadł, jest niski, a w środku zakalcowaty. Perfekcyjny biszkopt to nic trudnego! Wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym osiągniesz pożądany efekt. Tutaj znajdziecie przepis na perfekcyjny biszkopt, taki jak ze zdjęcia (KLIK).
Oto moja “ZŁOTA 10” do perfekcyjnego biszkoptu:
1. Składniki
Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej!
2. Prawidłowe ubicie białek
Ubita piana z białek powinna być lśniąca, a po odwróceniu miski do góry dnem, nie powinna spływać z jej ścianek.
3. Stopniowe dodawanie składników
Cukier powinno dodawać się stopniowo, łyżka po łyżce. Żółtka dobrze roztrzepać w misce, a następnie również powoli wlewać do ubitej piany z białek.
3. Przesiane, suche składniki
Suche składniki powinny być przesiane i delikatnie wmieszane do piany.
4. Wykładanie blaszki papierem do pieczenia
Jeśli biszkopt pieczemy w tortownicy, papierem do pieczenia wykładamy tylko DNO formy, boki niczym nie smarujemy.
5. Pieczenie
Czas oraz temperatura pieczenia zależy od ilości składników, z jakiej przygotowujemy biszkopt, od wielkości formy oraz naszego piekarnika. Ja piekę najczęściej w 160-180 st.C, choć nie raz napotkałam się na przepis, gdzie biszkopt zalecano piec w 200 st.C. Ważne, aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia (może skończyć się to zakalcem lub opadnięciem biszkoptu).
6. Test “suchego patyczka”
Jak sprawdzić, czy nasz biszkopt jest upieczony? Wystarczy lekko uchylić piekarnik i wbić w biszkopt np. wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu będzie suchy- biszkopt jest upieczony. Jeśli patyczek będzie mokry i będzie na nim surowe ciasto- należy kontynuować pieczenie.
7. Studzenie
Upieczony biszkopt należy wyjąć z piekarnika i od razu spuścić na podłogę z około 60 cm (dzięki temu nie opadnie). Następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia w uchylonym piekarniku.
8. Proszek do pieczenia
Jest niepotrzebny! Jeśli przygotujemy biszkopt według tych zasad, na pewno się uda ;). Oczywiście, nie jest to zakazane. Ja również w niektórych przepisach go używam.
9. Biszkopt ciemny
Jeśli chcemy przygotować biszkopt ciemny- z dodatkiem kakao, należy zastąpić tyle łyżek mąki, ile chcemy dać kakao (np. odejmuje 3 łyżki mąki, a w zamian dodaje 3 łyżki kakao)
10. Nastawienie
Pamiętaj! Człowiek uczy się na błędach…najgorsze co można zrobić, to poddać się, gdy znów wyjdzie zakalec. Przygotowując biszkopt, rób to z radością i zaangażowaniem. Na pewno się uda. Powodzenia!!
Masz swoje rady dotyczące biszkoptów? Jeśli tak, napisz w komentarzu. Z chęcią je przeczytam! 😉
5 komentarzy
Nie wiem jak to jest, bo przy pieczeniu biszkoptu spełniam tylko 2/10 warunków (punkt 2 i 8) – jajka zawsze biorę prosto z lodówki, mąki nie przesiewam, żółtek nie roztrzepuję i wrzucam wszystkie na raz podobnie jak cukier, piekę na oko a biszkopt zawsze mi wychodzi! Podobnie mam z ciastem jogurtowym, jak zawsze robiłam byle jak, na oko i składniki miałam z lodówki to mi wychodziło, jak raz zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, wyjęłam wcześniej składniki itp to mi wyszedł zakalec że hej 🙂
To jest Pani Mistrzynia Biszkoptów 😉 Ja staram się stosować do tych zasad…wolę nie ryzykować niskim, zakalcowatym biszkoptem 😀
bardzo pomocne
Jak przeciąć biszkopt na równe blaty? Ja mam zawsze z tym problem…nie dosyć, że krzywo tnę nożem to jeszcze na środku biszkoptu mam wgłębienie…nigdy nie przecięłam na równe proste blaty. Jest na to jakiś sposób? 😉
Pozdrawiam
Jest kilka sposobów 🙂
1. NAJBARDZIEJ tradycyjny, z ktorego najczesciej korzystam. Mianowicie przeciecie biszkoptu ostrym nozem. Wiem, ze nie zawsze sie to udaje, ale za ktoryms razem na pewno sie uda 😀
2. Mozna zakupic specjalne "urzadzenie" do ciecia biszkoptu na rowne blaty. Nie kosztuje to duzo, a efekt jest naprawde zadowalajacy 🙂
3. Przeciecie biszkoptu za pomocy nitki. Wystarczy nozem lekko ciac biszkopt wokolo, obwiazac go nitka i zacisnac. Pozdrawiam!