Jedno z najłatwiejszych i najbardziej uniwersalnych ciast. Robi się je z kilku podstawowych składników, takich jak jajka, masło, mąka i cukier, np. puder. Przepisów na to ciasto jest nieskończenie wiele i na pewno każdy z Was ma już swoje ulubione. Ja proponuję dziś podstawowy przepis. Zapraszam! 😉
Porady dotyczące perfekcyjnego ciasta kruchego znajdziecie tutaj.
Składniki: (na formę o średnicy ok. 28 cm)
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
75 g cukru pudru
1 żółtko
Przygotowanie:
I SPOSÓB: Wszystkie składniki zagnieść w misce za pomocą siekacza do ciasta kruchego.
II SPOSÓB: Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do uzyskania jednolitej, zbitej masy.
III SPOSÓB: (wykonanie przedstawione na zdjęciu powyżej)
1. Mąkę przesiać na stolnicę. Pośrodku zrobić wgłębienie.
2. Masło pokroić w plasterki i ułożyć wokół wgłębienia.
3. Do środka umieścić żółtko.
4. Przesiany cukier puder rozsypać na krawędzi mąki.
5. Wszystko dobrze posiekać nożem.
6. Następnie za pomocą dłoni szybko zagnieść ciasto
7. Uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Schłodzić minimum 30 minut w lodówce.
8. Schłodzone rozwałkować na około 3-4 cm.
9. Tak przygotowane ciasto nada się zarówno do tart, babeczek, spodów serników, mazurków ciasteczek czy szarlotek. Zatem czas oraz temperatura pieczenia zależeć będzie, od tego, co zamierzamy zrobić z tego ciasta. Smacznego!
9 komentarzy
Doskonale wyjaśnione robienie kruchego ciasta. Pozdrawiam.
wypróbowałam było pyszne.
Dlaczego nie jest do końca opisane jak piec kruche ciasto, nic mi to nie mówi w zależności do czego mam je przeznaczyć? Skoro jest opisane krok po kroku wykonanie to powinien być też jego finał, a nie tylko jego zdjęcie…
Witam,
Jak napisałam w punkcie 9. czas i temperatura pieczenia uzależniona jest od tego, co pieczemy. Kruche ciasto to może być spód tarty, ale również małych tartaletek, gdzie czas pieczenia skraca się. Czasem kruche ciasto musimy jedynie podpiec w piekarniku (np. do spodu sernika lub ciast z owocami). Właśnie dlatego nie zawarłam tutaj konkretnych wskazówek dotyczących pieczenia tego rodzaju ciasta. Pozdrawiam!
Pani Justyno, nie polegałbym na naszej intuicji. Wikipedia pisze, że najlepiej piec w 200, inni zalecają 170. Jak Pani piekła?
To zależy od przepisu ;). Duże tarty, które napełniam kremem piekę w około 190 st.C najpierw z obciążeniem 10 minut, potem bez obciążenia przez kolejne 10 minut. Jeśli na kruche ciasto wylewam masę, która wymaga pieczenia, podpiekam wtedy spód ciasta nieco krócej.
Każde ciasto piecze się w zależności z czym jest robione , bo same ciasto kruche jest tylko spodem lub w zależności od wykończenia np. dołem i górą a tzw farsz np,ser lub jabłka pieką się różnie więc czas pieczenia trzeba se znależć w innych postach lub czekać aby się nie zwęgliło /to akurat dla tych jest wiadomość co nie potrafią szukać przepisów na dany wypiek,/bo tematem jest same ciasto kruche ,a nie przepis na dane ciasto. pozdrawiam kumatych
Witam! Czy to ciasto może być bazą do tart warzywnych i czy w takim przypadku wystarczy po prostu pominąć w przepisie cukier?
tak. I dodać wtedy sól 😉