3,4K
125 g masła
215 g mąki pszennej
Mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
Polecam szczególnie kawowym smakoszom 😉 Proste ciasteczka w kształcie ziarenek kawy. Nie wymagają dużo umiejętności, a efekt na pewno Was zadowoli.
Składniki: (na około 35 sztuk)
125 g masła
215 g mąki pszennej
50 g skrobi kukurydzianej
130 g cukru pudru
2 żółtka
1 czubata łyżeczka kakao
2 czubate łyżeczki kawy mielonej, nierozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
130 g cukru pudru
2 żółtka
1 czubata łyżeczka kakao
2 czubate łyżeczki kawy mielonej, nierozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałeczki i nadać im owalny kształt. Patyczkiem do szaszłyków zrobić dość głębokie wgłębienie na środku każdego ciasteczka. Tak uformowane „Ziarenka kawy” umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170 st.C około 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
Piec w 170 st.C około 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
Inspiracja/źródło: Przepisy Aleksandry
12 komentarzy
uwielbiam kawę i jeszcze połączenie z kakao brzmi przepysznie musi być piękny aromat wypróbuję przy najbliższej okazji a przepis kradnę 😉 do ulubionych
Chyba wkradł się mały błąd w 2 punkcie "Ze w zrobić dość głębokie wgłębienie na środku każdego ciasteczka". Jak robisz to wgłębienie?
Bardzo dziękuję za uwagę 😉 Przepis już poprawiony 😀 Teraz wszystko jest jasne?? Pozdrawiam! 😀
Po poprawieniu zdecydowanie lepiej. 🙂 A sam pomysł na ziarenka – genialny.
Dziękuję i polecam! 😀
Już gdzieś widziałam takie ciasteczka , zapisałam do wypróbowania..ale jeszcze czekają w kolejce…Twoje pysznie wyglądają, że z chęcią zjadłabym ..
W takim razie polecam wypróbować 😀
Wyglądają pysznie 🙂 Podkradam przepis, jak wypróbuję to się pochwalę 🙂
A jakiej wielkości tak mniej więcej sa te ciasteczka przed upieczeniem i czy one w ogóle rosną?
Witam 🙂
Ciasteczka podczas pieczenia prawie w ogole nie rosna. A wielkosc- jak orzech wloski. Pozdrawiam! 😉
Moim zdaniem nie ma to jak dobra kawa naturalna. Dlatego też taki wypiek, w połączeniu z dobrą, mocną kawą, może okazać się świetnym wyborem. Na pewno przetestuję ten przepis osobiście. 🙂 Pozdrawiam!
Wyglądają pysznie, jeszcze takich nie widziałam 🙂 Na pewno wypróbuję ten przepis 🙂