Słynne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady. Kruche brzegi i lekko ciągnący środek. W piekarniku rozrastają się na boki i pięknie rumienią. Najlepiej smakują ze szklanką mleka. Polecam!
SKŁADNIKI
(na 12 dużych ciastek)
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g cukru białego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g czekolady deserowej
PRZYGOTOWANIE
Miękkie masło utrzeć w misce z dwoma rodzajami cukru. Następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii, miksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, krótko zmiksować do połączenia składników. Na koniec wmieszać pokrojoną w drobną kostkę czekoladę deserową (1/4 odstawić na bok).
Z ciasta uformować 12 równych kulek, spłaszczyć je delikatnie w dłoniach i umieścić na dwóch płaskich i dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (po 6 sztuk na blaszce). Uwaga! Pamiętajcie o zachowaniu sporych odległości pomiędzy ciasteczkami- rozpłyną się na boki podczas pieczenia. Do każdego wcisnąć po kilka kawałków odstawionej wcześniej czekolady.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 12-14 minut, aż brzegi ładnie się zarumienią. Wyjąć i dopiero po wystudzeniu, gdy ciastka stwardnieją, ściągnąć je z blaszki. W taki sam sposób upiec drugą turę. Ciastka można przechowywać w zamkniętym pojemniku/ puszce. Smacznego!
10 komentarzy
Ale mi narobiłaś smaka!
😀
Mniam!
Czy przy nakładaniu łyżką do lodów też powinnam je lekko spłaszczyć? 🙂
Nie zaszkodzi 😉
Są ok pozdrawiam 😁
Pyszne, wolę kruche więc trzymałam chwilę dłużej. Świetny przepis 👍🏽
Ciastka robi sie bardzo szybko. Upieklam z 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (nie deserowej!) i dla mnie troche za slodkie, mozna zmniejszyc ilosc cukru jak ktos lubi bardziej wytrawny smak.
Najlepszy przepis na ciastka tego typu. Nawet te z milki nie mają podjazdu do tych 🍪
Dziękuję za przepis. Ciastka wyszły pyszne. Pozdrawiam