16,3K
Kruche, słodkie i kolorowe babeczki z budyniem i owocami. Wyglądają pięknie i smakują rewelacyjnie. Serdecznie polecam!
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30-60 minut.
Po tym czasie rozwałkować na grubość około 5 mm pomiędzy folią lub papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką. Nakłuć widelcem i umieścić na blasze.
Piec w 190 st.C około 10-15 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć babeczki z foremek.
Budyń: Ugotować jak zaleca się na opakowaniu (zmniejszając tylko ilość mleka do 450 ml.) Jeszcze ciepły budyń wycisnąć za pomocą szprycy do babeczek. Udekorować świeżymi owocami. Smacznego!
Kruche, słodkie i kolorowe babeczki z budyniem i owocami. Wyglądają pięknie i smakują rewelacyjnie. Serdecznie polecam!
Składniki: (na ok. 20 sztuk)
Ciasto:
1,5 szkl mąki krupczatki
1/4 szkl cukru pudru
szczypta soli
120 g zimnego masła
2 żółtka
Budyń:
450 ml mleka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
Dodatkowo:
drobne owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30-60 minut.
Po tym czasie rozwałkować na grubość około 5 mm pomiędzy folią lub papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką. Nakłuć widelcem i umieścić na blasze.
Piec w 190 st.C około 10-15 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć babeczki z foremek.
Budyń: Ugotować jak zaleca się na opakowaniu (zmniejszając tylko ilość mleka do 450 ml.) Jeszcze ciepły budyń wycisnąć za pomocą szprycy do babeczek. Udekorować świeżymi owocami. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi
6 komentarzy
Piękne babeczki jak z cukierni 🙂
http://paulettes17.blogspot.no/
Dziękuję i polecam! 😉
To ciasto jest takie kruche i łamliwe czy ja cos źle zrobiłam?:-)
prosze dodac lyzke mleka. powinno byc okey 😉 Pozdrawiam!
Oj takie to dobre, a co robisz żeby banan nie ciemniał?
Najlepiej skropić sokiem z cytryny 🙂